Vojska Srbije
Vojska Srbije

 

Nisu propustili priliku ni da potkače Rusiju, pa insinuiraju da ona učestvuje u ratnim pripremama Srbije.

Kako kažu, Srbi od Rusa i predsednika Vladimira Putina dobijaju vojne poklone da bi se vratili u Prištinu i zauzeli je.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu. On zna šta radi i dobro zna zašto naoružava Srbiju. U poslednje vreme se sve češće u regionu postavlja pitanje zašto se Srbija ubrzano naoružava i može li se govoriti o novoj militarizaciji. Vučić je povećao izdvajanje za odbranu za čak 44 odsto, odnosno srpski porezni obveznici žrtvovaće za Vučićeve vojne planove nešto manje od 1,3 milijarde evra. Trećina ide na modernizaciju vojske i kupovinu naoružanja, što bi značilo da bi Srbija, ako se sve ostvari, imala najjaču vojsku u regionu. Svi se pitaju radi li to da širi paniku što za svoj što za tuđi (ruski!?) račun“, navodi se u skandaloznom tekstu.

Kako dalje piše, „Hrvatska, BiH i Kosovo s određenom zebnjom gledaju na planove predsednika Srbije koji utiču na stabilnost u regionu“.

„I dok se hrvatski državni vrh pokušava prikazati najvećim zagovornikom proširenja EU na susedstvo, konkretno na Srbiju, deo vlasti iz tog istog komšiluka otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske“, piše zagrebački list.

VUČIĆ SPREMA SRBIJU ZA RAT Hrvati sramno tvrde: Putin ih naoružava da zauzmu Kosovo

VLADO RADULOVIC FOTO: Alo Nenad Vujanovic

 

 

Ovakve insinuacije nisu, prema rečima vojnog analitičara Vlada Radulovića, iznenađenje.

- Stiče se utisak da zvaničnom Zagrebu i tamošnjim medijima Srbija postaje glavna tema, i to na dnevnom nivou. Ipak, ono što je činjenica to je da Republika Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti. U tom pogledu mi sarađujemo, pa i nabavljamo naoružanje i sa Istoka i sa Zapada. A što se tiče stabilnosti u regionu, očigledno da jednom delu hrvatskih medija promiče činjenica da Srbija čini sve da pomogne čitavom regionu. Inicijativa „mini-šengen“, pomoć u vakcinama, vakcinisanje stranih državljana, pa čak i onih iz Hrvatske najbolje pokazuju poziciju Srbije. Ali očigledno to nekima nije bitno, već ponavljaju stereotipe iz devedesetih godina 20. veka - objašnjava Radulović za Alo!, i dodaje da ako neko želi da ugrozi stabilnost regiona, onda to upravo čini zvanični Zagreb svojim političkim porukama i podrškom koju pruža privremenim kosovskim institucijama.

Analitičar Dragomir Anđelković za Alo! objašnjava da tvrdnje hrvatskog „Jutarnjeg lista“ nisu realne.

- Srbija je bez ikakvog dodatnog naoružanja dovoljno snažna da može u roku od dva dana da zauzme Prištinu ili bilo koji grad na Kosovu i Metohiji. Ne radi se tu o vojnoj snazi, već o geopolitičkom kontekstu, činjenici da postoji rezolucija 1244 da je Kosovo pod zaštitom UN-a. Kao što je protivpravno proglašenje lažne nezavisnosti, tako Srbija ne bi smela jednostrano da interveniše. Srbija se pridržava međunarodnih aranžmana i ne postoji nikakva pretnja ni za koga, niti ćemo intervenisati. Jedino ako neko ugrozi srpsko stanovništvo i pogazi međunarodne dogovore - kaže Anđelković za Alo!.

Mi smo im krivi za sve

Dragomir Anđelković ističe da je, kada je o Hrvatima reč, jasno da oni uvek problem prebacuju na stranu Srbije, a zapravo ga sami stvaraju.

- Oni podržavaju separatizam na teritoriji Srbije, oni sarađuju vojno sa separatistima, ne radimo to mi. Ništa se nije promenilo u odnosu na devedesete. Hrvatska, kosovski Albanci i sarajevska muslimanska elita ostali su na pozicijama ratno-huškačke retorike iz devedesetih i sve vreme su im Srbi krivi za sve - rekao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (21)

Loading
Ivan

12.05.2021 08:53

Vucic Srbiju nikada nece odvesti u rat, i nikada svoj narod nece izloziti opasnosti, a Srbija nikada nece napasti prva ali ce se braniti u slučaju da bude napadnuta.

Kata

12.05.2021 08:58

Боже драги, не могу да верујем које су ово измишљотине и глупости.

stevo

12.05.2021 09:01

Hrvati ostali u 90~im i na sve nacine nastoje da potkace Srbiju..

Momir

12.05.2021 09:07

Verovatno im se bliže neki izbori pa kreću u osvajanje glasača preko nepostojećih problema sa Srbima .

Marijana

12.05.2021 09:40

Šta reći za hrvatske medije, osim da su opterećeni sa našom zemljom. Očigledno je da im svaki naš napredak smeta i da u svemu vide lošu nameru. Zašto? Zato što polaze od sebe, njihova namera prema Srbiji je loša i podla, no nećemo trošiti energiju na njih!

Srna

12.05.2021 10:16

Srbija je zemlja poznata po miru a ne po ratu!

Elena

12.05.2021 10:49

Srbija ulaze u vojsku jer nam je potrebna dobro opremljena vojska zbog mira i stabilnosti. Hrvati zive u proslosti i napadaju Srbiju i nas narod iz mrznje. Smeta im jer je Srbija lider regiona u svemu.

Aca

12.05.2021 11:00

Mi se zalažemo za mir i stabilnost u regionu.

Višnja

12.05.2021 11:18

Hrvatske vlasti su u nekoj vrsti histerije zbog vlastite nesposobnosti da nabave vakcine i pomognu svom narodu.

Julija

12.05.2021 11:20

Vucic se iskljucivo zalaze za mir i stabilnost nase zemlje.

Milica

12.05.2021 11:26

Srbija je neko ko se zalaze za mir u regionu.

Sladja

12.05.2021 11:26

Najbolje da svi krivca traze i nalaze u Srbiji, jer jedino im to preostaje, jer druga posla nemaju.Sta ih briga sto se mi naoruzavamo, mi nikome ne pretimo.

Merima

12.05.2021 14:05

Srbija je vojno neutralna, samostalna zemlja, zemlja koja se zalaze za ocuvanje mira i stabilnosti u citavom regionu.

Milica

12.05.2021 14:09

Srbija nikada nije bila agresor ali se naoruzava kako bi bila spremna da se suprotstavi svakom potencijalnom neprijatelju.

Sofija

12.05.2021 16:12

Хрватска је љубиморна на Србију која модернизује своју војску и што има пријатеља на Истоку

Zeljko

12.05.2021 17:02

Kosovo ne postoji već postoji Kosovo i Metohija, to Hrvati treba da znaju, i treba da znaju da se Vučić bavi politikom mira i stabilnosti a ne ratom za razliku od njih. I naravno ne treba ni zauzimati Kosovo i Metohiju jer je ona već deo Srbije.

ana

12.05.2021 18:17

Komšije Hvrati opet lažno optužuju Srbiju.

Stefan

12.05.2021 19:25

Vučić nikada Srbiju ne bi vodio ka tome, naprotiv skroz suprotno je ono za šta se Vučić zalaže a to je svakako mir.

perun

12.05.2021 20:17

Srbija nece zauzimati KiM vec ce ga osloboditi a kad to zavrsimo krecemo u oslobadjanje RSK i Knina.

Ana

12.05.2021 22:11

Hrvatska, kosovski Albanci i sarajevska muslimanska elita ostali su na pozicijama ratno-huškačke retorike iz devedesetih i sve vreme su im Srbi krivi za sve.

Ivana

12.05.2021 22:16

Hrvatski mediji izmiškljaju i žele opet nemire u Srbiji,ovo su radili i pre rata 99-te godine sram ih bilo. Ne treba čitati što može da uznemiri Srbiju i region.