RUSKI UMETNICI NA ČELU SA AKADEMIKOM MUHINOM NAPRAVILI REMEK-DELA: Hram ukrasio i mozaik s likom patrijarha Irineja!
Mozaik u Hramu, FOTO: ALO M.Josida 002

Ovi mozaici koji podsećaju na freske delo su ruskih umetnika i majstora na čelu sa akademikom Nikolajem Muhinom. Jedan se nalazi pored paraklisa posvećenog despotu Stefanu, kod severoistočnog ulaza u Kriptu Hrama, u kojoj je u novembru i sahranjen patrijarh Irinej. On je prikazan s patrijaraškim insignijama i inicijalima na mantiji, kako u ruci drži Hram Svetog Save.

Protođakon Mladen Kovačević iz Hrama u razgovoru za naš list kaže da je bilo sasvim prirodno da se lik njegove Svetosti nađe na zidovima ove svetinje.

RUSKI UMETNICI NA ČELU SA AKADEMIKOM MUHINOM NAPRAVILI REMEK-DELA: Hram ukrasio i mozaik s likom patrijarha Irineja!

Mozaik u Hramu, FOTO: ALO M.Josida

 

- Nije neuobičajeno da se likovi arhijereja, osnivača i ktitora nađu na živopisu u crkvama, to je bila česta praksa u našem srednjevekovnom crkvenim slikarstvu, a i kasnije. Tako se lik Njegove Svetosti blaženopočivšeg patrijarha Irineja našao u oltarskom delu, rame uz rame sa patrijarhom Pavlom, patrijarhom Germanom i drugim poglavarima naše crkve. Međutim, s obzirom da je zasluga Njegove Svetosti patrijarha Irineja posebna jer se on naročito starao da se radovi na Hramu privedu kraju, bilo je prirodno da se nađe i na posebnom mestu, koje je vidljivo svim posetiocima Hrama - naveo je otac Mladen za Alo!.

Nije dočekao osvećenje

Hram Svetog Save biće veličanstvena svetinja na ponos srpskom narodu, ali i celom hrišćanskom svetu. Radujem se što polako privodimo kraju uređenje Hrama. Koliko je Stefan Nemanja doprineo stvaranju države, ništa manje nije Sveti Sava učinio. Nemanja je širio granice, ali je Sava dao duh i život našoj crkvi. To se oseća kroz istoriju, a oseća se i danas - poručio je patrijarh Irinej nekoliko meseci pred smrt ne dočekavši kraj radova i svečano osvećenje Hrama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vasar Tastine

11.05.2021 13:14

Ovo je sramno, pored nasih vrhunskih umetnika, mi placamo ruske umetnike!