Albanci beže sa KiM
Foto: Profimedia/Profimedia

Broj učenika koji su zatražili dokumenta zbog odlaska u inostranstvo u prvoj polovini ove školske godine i samo dva meseca nakon liberalizacije viza dostigao je 267, piše Gazeta Blic, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Ipak, najveći broj je nastavnika, njih 600, o čemu je Alo! već pisao.

Čelnici Sindikata obrazovanja i nekih direktora škola ovakvu situaciju u školama smatraju zabrinjavajućom, pa čak i naglašavaju da će, ako se nastavi ovakav odliv učenika i nastavnika, škole ostati prazne.

Samo u osnovnoj školi "Mihalu Grameno", u Kosovu Polju, 75 učenika i jedan nastavnik su zatražili dokumentaciju. Direktor ove škole Ismet Gaši rekao je da ovi papiri za napuštanje škole nisu poslednji, te da još učenika čeka dokumente za izlazak iz škole, prenosi portal Kosovo onlajn.

Takođe, direktor OŠ "Đerđ Fišta" Supije Žitija pokazao je da je broj učenika smanjen.

- Dobili smo pet zahteva od učenika, dali smo propusnice na osnovu toga da žele da se spoje sa svojim porodicama koje žive u inostranstvu. Naravno, nije prijatno, iako smo u trendu smanjenja broja učenika,. Liberalizacija, s druge strane, mislim da nije dobrodošla, natalitet je pao, to je briga za škole - rekao je on, a prenosi ovaj portal.

U međuvremenu, potpredsednica Sindikata obrazovanja Vjolca Šalja kaže da će škole ostati bez nastavnika. Šalja je rekla da je vizna liberalizacija otvoren put za odlazak nastavnika.

- U isto vreme raste i broj nastavnika koji odlaze sa Kosova i Metohije, pored nastavnika koji takođe odlaze sa porodicama, povlačeći učenike iz škola. Ako se ovakav trend nastavnika i učenika nastavi, ubuduće će škole ostati prazne - rekla je ona.

Podsetimo, Alo! je još početkom februara pisao da nakon nastavnika iz lažne države beže i učenici.

Tada smo pisali da je u Uroševcu 54 učenika zatražilo da prekine školovanje kako bi sa porodicama napustili lažnu državu. Prištinski mediji su i tada upozoravali da to izaziva uznemirenost u obrazovnom sistemu.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading