BEŽANIJA SE NASTAVLJA 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi napustili lažnu državu
Shutterstock/Aleh Korzun

Kako dani prolaze Albanci se svojski trude da umanje ogromne brojke onih koji odlaze, ali to im sve manje polazi za rukom jer sve više ljudi odlazi.

Juče se oglasio Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture tzv. Kosova i izrazio zabrinutost što je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi napustili lažnu državu, piše Ekonomija onlajn, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Iz Instituta EdGard pokušavaju da smire situaciju, te poručuju da ovo neplaćeno odsustvo ne mora biti direktno vezano za emigraciju nastavnog kadra.

Međutim, potpredsednica Ujedinjenog sindikata Vjolca Šalja rekla je da se pre početka školske 2023-2024. godine prijavilo više od 300 nastavnika za neplaćemo odsustvo u opštinskim direkcijama za obrazovanje, prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njenim rečima, većina njih je uzela ovaj odmor sa namerom da napuste lažnu državu i odu u različite zemlje Evrope, a taj broj se, prema njenim rečima, povećao nakon liberalizacije viza.

U drugom polugodištu školske 2023/24. godine, skoro 600 nastavnika je zatražilo neplaćeno odsustvo.

- Pre početka školske 2023-2024 godine, više od 300 nastavnika se prijavilo opštinskim direkcijama za obrazovanje za neplaćeno odsustvo, i uglavnom su te zahteve podnosili da bi napustili Kosovo i otišli u različite zemlje Evrope. Međutim, liberalizacijom viza sada kada počinje drugo polugodište školske 2023/2024. godine, ovaj broj se povećao, prema informacijama koje imamo od nastavnika, to je negde oko 500 ili 600 nastavnika za ovu godinu - rekla je ona, a preneo portal Kosovo onlajn.

Šalja je dodala da ima i nastavnika koji odlaze sa tzv. Kosova, a da nisu podneli zahteve opštinskim direkcijama, što je, kako je ocenila, alarmantno.

- Imamo one koji su se prijavili opštinskim direkcijama za neplaćeno odsustvo, a imamo i nastavnike koji napuštaju Kosovo bez ikakvih obaveštenja opštinskim direkcijama, odlazeći u različite zemlje u Evropi. Ovo je veoma zabrinjavajući alarm jer u bliskoj budućnosti, ako se nastavi ovakav trend odlaska nastavnika sa Kosova, naše škole će ostati bez nastavnika albanskog jezika - rekla je ona za EO.

S druge strane, direktor Instituta EdGruard Ćehaja rekao je da ne veruje da uzimanje neplaćenog odsustva od strane nastavnika ima direktnu vezu sa emigracijom u inostranstvo, te se, prema njegovim rečima, ove statistike mogu dobiti samo od opština i tzv. Ministarstva finansija i to po završetku neplaćenog odsustva.

On je pokušao da da smiri situaciju te je naveo da na tzv. Kosovu ima više od 2.000 nastavnika koji su višak u obrazovnom sistemu i da bez obzira na situaciju ne postoji mogućnost da nastavni proces bude ugrožen.

Koliko god se pojedinci trudili da prikriju stvarno stanje stvari, ono što ih demantuje jesu brojevi.

Alo! je prošle nedelje pisao da je prema rečima predsednika Sindikata radnika privatnog sektora Jusufa Azemija, u prvih šest meseci godine do 150 hiljada građana moglo bi da napusti lažnu državu zbog boljeg života, navela je Koha, a preneo portal Kosovo onlajn.

On je i sam priznao da bi taj broj, ipak, mogao biti mnogo veći.

- Sada kada je put otvoren, ta cifra može da se poveća tri puta - dodao je on, a preneo portal Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Hiljade vernika u Beogradu čeka da se pokloni ruskoj čudotvornoj ikoni #alo #alonovine #alodnevnenovine #beograd #belgrade #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zinks

28.01.2024 14:41

Ima i postenih albanaca ,beze od losih albanaca.