Hajruš Kurtaj
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

Tužioci će pred sudije izvesti Hajruša Kurtaja, koji je u vreme obuhvaćeno optužnicom bio pripadnik OVK u okolini Kačanika.

Kurtaj je 1. februara, na kraju zasedanja, pred raspravnim većem položio zakletvu da će govoriti istinu i odgovorio je na nekoliko kratkih pitanja zastupnika optužbe.

On je 45. svedok tužilaštva od početka suđenja, 3. aprila prošle godine. Sudije su većinu svedoka saslušale iza zatvorenih vrata zbog zaštite njihovog identiteta.

U poslednjoj radnoj nedelji suda, krajem januara, troje zaštićenih svedoka opisalo je kako je OVK 1999. u okolini Prizrena, Orahovca i Podujeva otimala, zlostavljala i ubijala civile.

Bez zaštitnih mera do sada su, od početka procesa, svedočili regionalni zapovednici OVK Rustem Mustafa zvani Remi i Salit Halitjaha, zatim Šefćet Kabaši, koji je bio vojnik OVK, političar Djerdj Dedaj i Agim Idrizi, koga je OVK otela i zlostavljala u okolini Kačanika.

Kako joj je OVK, u leto 1998 kod Orahovca, otela i ubila muža i maloletnog sina, pred sudom je svedočila Dragica Božanić.

Svedok Predrag Dedić izjavio je da mu je OVK u junu 1999, posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova, odvela sina u Orahovcu i da ga nikada više nije video živog.

Šta su preživeli u rukama OVK opisali su Nebojša Radošević, Dragan Ivanišević i Dejan Jeftić.

O tome kako su na Kosovu nestajale osobe koje je OVK smatrala protivnicima, iskaz su dali zvaničnici medjunarodnih misija: Frensis Ledvidž, Fred Ejbrams, Daglas Jang i Sandra Mičel.

Najavljeno je da će tužioci imati oko 300 svedoka, a dokazni postupak će, po odluci suda, morati da okončaju do aprila 2025.

Optužnica u 10 tačala tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Od 75 ubijenih identifikovanih u optužnici, 51 žrtva je srpske nacionalnosti, 23 su Albanci i jedna je Rom.

U šest tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a u četiri tačke za ratne zločine.

Pored individualne krivične odgovornosti, Tači i saoptuženi odgovaraju i kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, podseća Kosovo Onlajn

To zločinačko udruženje imalo je za cilj da OVK preuzme kontrolu nad Kosovom primenom nasilja protiv svih koje je proglasila za protivnike, bilo da su Srbi, Romi ili Albanci označeni kao "izdajnici", "špijuni" ili "kolaboranti".

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom poduhvatu navedeni i visoki oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Za vreme rata na Kosovu, prvooptuženi Tači je bio politički komesar, a potom  i komandant Glavnog štaba (GŠ) OVK. U privremenoj vladi Kosova, formiranoj u martu 1999., Tači je bio premijer.

Veselji je i u GŠ OVK i u privremenoj vladi vodio obaveštajnu službu. Glavni operativac u GŠ OVK bio je Seljimi, koji je u privremenoj vladi preuzeo ministarstvo unutrašnjih poslova.
 Krasnići je i u štabu i u vladi bio portparol.

U pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, optuženi su otkada su uhapšeni u Prištini, 4. i 5. novembra 2020.

Svi su izjavili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading