Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi
Foto: Alo/Printscreen

U kratkom odgovoru Radiju Slobodna Evropa, Tačijeva odbrana je rekla da će relevantne primedbe dostaviti nakon završetka svih istraga.

Profesor na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp kaže da će Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu vratiti narativ da "svi procesi protiv kosovskih Albanaca propadaju zbog zastrašivanja svedoka".

Naime, Sud je 23. novembra naložio privremeno ograničenje kontakata za Hašima Tačija, Kadrija Veselija i Redžepa Selimija, zabranjujući bilo kakve posete neprivilegovanim osobama. Trenutno su posete dozvoljene samo timu odbrane.

Odluka je usledila nakon zahteva Tužilaštva da se posete ograniče zbog "pokušaja opstrukcije sudskog procesa".

“Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi prekršili su naredbe sudskog veća otkrivanjem identiteta zaštićenih svedoka i/ili distribuiranjem sadržaja poverljivih iskaza ljudima koji ih posećuju u Pritvorskom centru”, rekao je specijalizovani glavni tužilac Kimberli Vest, u podnesku sudu.

„Na snimcima se vidi da je Tači u više navrata zloupotrebljavao neprivilegovane posete, davao uputstva kako svedoci treba da svedoče i uputio posetioce da kontaktiraju svedoke u njegovo ime“, dodaje se u podnesku tužilaštva.

Vest je zatražio obustavu neprivilegovane komunikacije, uključujući posete, telefonske pozive, pismenu komunikaciju i zatražio aktivno praćenje svih komunikacija koje optuženi može obavljati.

Prema navodima tužilaštva, trojica optuženih su tokom poseta pritvorskom centru otkrili identitet nekih zaštićenih svedoka.

U dokumentu tužilaštva se navodi da su u nekim slučajevima optuženi govorili posetiocima da upute potencijalne svedoke šta da kažu kada svedoče u sudnici.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading