kfor
Foto: EPA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Piše: M. J.

Na ceremoniji koja je održana u glavnom štabu Kfora u Prištini Ulutaš je rekao da je ponosan što preuzima dužnost kao prvi turski oficir na čelu ove misije. Ultaš je, inače, 28. komandant Kfora od 1999. godine, od kada je NATO ušao na Kosovo i Metohiju.

Turska je jedna od zemalja koja aktivno naoružava tzv. Kosovo. Tako je Priština od Turske nedavno nabavila dronove tipa „bajraktar“, a od te zemlje dobili su i protivoklopni sistem OMTAS, dometa do 4.500 metara, haubice „boran“ kalibra 105 milimetara, borbena vozila pešadije „vuran“, kao i minobacače „alkar“ kalibra 120 milimetara. Uglavnom je reč o donacijama, ali za neke sisteme turska strana tvrdi da ih je prodala tzv. kosovskim bezbednosnim snagama.

Sve ovo otvara veoma važno pitanje: Šta srpski narod sada može da očekuje od Kfora, ali i od komandanta te misije Ozkana Ulutaša?

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović uoči dolaska Turčina na čelo Kfora na KiM kazao je da Srbija želi da veruje da se radi o profesionalcu koji će, kao što je i do sada to bio slučaj, s te pozicije sprovoditi ono što predstavlja osnovni mandat te misije, a to je obezbeđivanje stabilnog i sigurnog okruženja za sve građane na KiM, pre svega za Srbe, koji su trenutno najugroženiji. On je rekao da je saradnja Vojske Srbije i Kfora bila dobra i sadržajna poslednje 24 godine i da želi da veruje da će ona biti takva i u narednih godinu dana koliko će Ulutaš komandovati Kforom.

- U balkanskim okvirima Turska nesumnjivo predstavlja veliku silu, odnosno regionalnu velesilu. Mi smo toga svesni i Srbija sa Turskom neguje veoma dobre, sadržajne i konstruktivne odnose. Bilo da govorimo o njihovoj političkoj ili ekonomskoj dimenziji. To, naravno, ne znači da mi nismo podigli glas na sve ono sa čime se ne slažemo, a tiče se pre svega ubrzanog snabdevanja tzv. kosovskih snaga bezbednosti iz pravca Turske. Smatramo da to ne samo da je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, već da je potez koji doprinosi militarizaciji problema, a verujemo da je to poslednje što nam je potrebno, rekao je on, i dodao da bi za manje od dve sedmice turski ministar odbrane trebalo da poseti zvanični Beograd i da je to prilika da se sve te stvari u jednom otvorenom i iskrenom dijalogu razjasne s turskom stranom.

Pre nekoliko meseci Turska je na KiM poslala dodatne trupe u okviru misije Kfor. I broj novih vojnika uopšte nije bio zanemarljiv. Pored toga, Ankara je u prvih pet država koje su priznale ovu kvazidržavu. Priština je tzv. nezavisnost proglasila 17. februara 2008, a priznanje od Turske stiglo je sutradan, kada je ovu kvazidržavu priznala i Amerika.

Kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan za Alo! kaže da je poznato koliko Turska naoružava tzv. Kosovo i da, imajući, između ostalog, to u vidu, ne očekuje velike promene u ponašanju Kfora.

- Turci ih naoružavaju savremenim oružjem. Sva ona borna vozila sa kojima upadaju na sever i maltretiraju srpski narod su turske proizvodnje. Treba znati i to da komandant nije taj koji odlučuje o upotrebi Kfora na KiM. Po pravilu to radi UN teoretski, a praktično to čini NATO. Ostaje nam da se nadamo da će biti prisutniji na severu i da će sprečiti Aljbina Kurtija da vrši nasilje, ali ne očekujem bitnu promenu u ponašanju Kfora koji, inače, ne vodi mnogo računa o Srbima na KiM - kazao je Karan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading