Kamenovana škola u Lipljanu
Foto: Alo/Alo

Pričinjena je materijalna šteta, a Srbe koji žive u gradu Lipljanu uznemirio je ovaj incident.

Takozvana kosovska policija je izvršila uviđaj.

Osnovnu školu u Lipljanu pohađa 50 učenika. Deca ponedeljkom ne idu u školu zato što je to pijačni dan i gužva je u gradu, pa iz bezbednosnih razloga nastavu pohađaju subotom.

Kamenovana škola u Lipljanu

Alo

 

 

U Lipljanu je nekada živelo 5.000 Srba, sada ih je ostalo jako malo, a žive u blizini crkve posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice.

"Neophodno veće prisustvo međunarodnih snaga"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je poslednji incident, u kojem je kamenovana srpska Osnovna škola u Lipljanu, pokazatelj da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kamenovana škola u Lipljanu

Alo

 

 

"Talas nasilja koje sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na severu KiM ima svoje tragove i odjeke i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola 'Braća Aksić' u Lipljanu. Ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbednost nisu dozvolili deci da dođu u školu, kao i da su meštani više nego zabrinuti zbog napada na školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu 'osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine' ", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Kancelarija preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading