Kosovo
Foto: Alo/Alo!

Oskrnavljeno i zapušteno groblje, potresna slika koja uvek iznova produbi tugu i bol.

Ne mogu na miru i dostojanstven način da obiđu grobove svojih najmilijih na Kosovu i Metohiji.

Kao i mnoge pravoslavne svetinje na KiM, groblje u južnom delu Mitrovice je u više navrata skrnavljeno.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

- Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga - kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi.

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

- Besna sam zbog toga kako izgleda naše groblje i šta su nam Albanci uradili sa spomenicima. A još bešnja sam što zbog trenutne situacije. Ljudi nisu smeli da izađu na groblje - istakla je druga stanovnica severnog dela grada.

Pojedinci sa tugom pokušavaju da očiste šiblje i korov sa polomljenih spomenika.

 Nemojte ništa da me pitate, pogledajte na šta nam liči groblje. Ovo je sramota - samo je ljutito prokomentarisao stariji gospodin, dok je pokušavao da zapali sveću.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Ove godine, zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije, nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading