ADVOKATI TERORISTA HOĆE DA ZAGLAVE SUD! "Godišnje može samo 600 sati svedočenja!"
EPA/VALDRIN XHEMAJ

U toku konferencije pred Specijalizovanim većima stranke u postupku su taj zahtev obrazložile time da im je potrebno više vremena da se pripreme za početak suđenja, odnosno jer im je ostalo još 16 svedoka koje bi trebalo da ispitaju.

Specijalizovano tužilaštvo je danas navelo da će im biti potrebno šest sati za uvodnu reč, dok su branioci optuženih rekli da će svoje uvodne reči izložiti nakon tužilaštva.

Sudija je zatražio da se razmotri mogućnost smanjenja broja svedoka, dodajući da se očekuje da će se saslušati do 600 sati svedočenja godišnje.

Iz Tužilaštva su istakli da neće biti svi svedoci koji nalaze na spisku biti povzani da svedoče, te da će gledati da će gledati da se smanji broj sati svedočenja.

Naime, sudu je dostavljen spisak od 323 svedoka.

Tužilac je rekao da je njima prioritet da se obezbeđivanje dokaza uradi na tradicionalan način, dodajući da su fokusirani na saslušanje svih svedoka u ovom slučaju i na borbu protiv klime zastrašivanja svedoka koja je trenutno na tzv. Kosovu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova tzv. OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading