Kosovo
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

Ona je reagovala na najavu da će iz budžeta privremenih prištinskih institucija biti izdvojeno 300.000 evra za obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, odnosno da Albanci ne odustaju od namere da kuću saradnika nacista iz perioda Drugog svetskog rata pretvore u instituciju kulture.

"Za vreme Drugog svetskog rata postojao je takav Albanac Džafer Deva – nacista, oslonac prvo italijanskih fašista, a potom nemačkih nacista u delu Jugoslavije u kojem žive Albanci. Provereni ratni zločinac i okrutni dželat slao je Jevreje, Slovene i Cigane u nemačke koncentracione logore, organizator SS divizije Skenderbeg. Saučesnik specijalnog predstavnika komandanta nemačkog Gestapoa Hajnriha Himlera, Jozefa Fichuma je čovek koji je napravio krvavu karijeru za vreme okupacije", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da je Džafer Deva radikalni islamista koji je proglasio ne samo genocid, već i džihad protiv nemuslimanskog stanovništva okupiranog dela tadašnje Jugoslavije.

"Da li je čudo što je on 1945. došao u kontakt sa američkim vojnim obaveštajnim službama i kasnije ga je regrutovala CIA. Veze sa nacistima omogućile su mu da izbegne kaznu i mirno se nastani u Kaliforniji, gde je živeo do starosti i umro krajem 70-ih", naglasila je.

Kako je Zaharova podsetila, aktuelne vlasti separatističkog kosovskog regiona, baš u vreme zaoštravanja između Prištine i Beograda, odlučile su da ovekoveče sećanje na Džafera Devu.

"Saznalo se da je Priština spremna da potroši 300 hiljada evra na restauraciju male trospratnice u kojoj je ovaj ratni zločinac živeo tokom okupacije. I to uprkos protestima jevrejskih organizacija, pa čak i nemačkog ambasadora. Ali Prištinu nije briga, a pokrovitelji SAD, Britanija, EU – ćute. Ali ne zato što im je bilo neprijatno. Već zato što su veoma srećni zbog toga", dodala je.

"Na kraju krajeva, svi ti Kurti, Zelenski, ljubitelji uzvikivanja 'Slava Ukrajini!', 'Živela Belorusija!' samo prividno osporavaju da su neonacisti. Mislim da nije daleko čas kada će reći: 'Da, mi smo nacisti, ali šta ćete nam uraditi ako nas sponzoriše EU, a oružje isporučuje SAD'. Tek ćete videti šta ćemo uraditi", poručila je ruska zvaničnica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dara

12.01.2023 00:33

Mislim da nije daleko čas kada će reći: 'Da, mi smo nacisti, ali šta ćete nam uraditi ako nas sponzoriše EU, a oružje isporučuje SAD'. Tek ćete videti šta ćemo uraditi", poručila je ruska zvaničnica. Svi narodi koji su 1945 pobedili nacizam i fasiza, ujedinite seeeeeeeee, ponovo je vaskrslo zlo. Nacizam i fasizam su poput vampira, dok im srce ne probijete glogovim kolcem, stalno ce vaskrsavati. Amerika je najvise finansirala Hitlera, danas finasira potomke Hitlerovih najvernih koalicionih partnera i nacista.