SRBI NA VELIČANSTVENOM SKUPU U GRAČANICI: Pružamo čvrstu podršku braći i sestrama na severu (VIDEO)
Kosovo online

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Prisutnia se obratila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je istakla da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluke da napuste sve institucije na severu je bila pravdena i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodm i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurti sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine, da Srba nema na KiM. Nikada Srbe nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikava život Srba na KiM, strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi,  pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Naš narod nikada nije trepeo niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", kazala je Šubarić.

VUČIĆ POKAZAO DA JE DRŽAVNIK KOJI HOĆE MIR! Kurti samo želi rat i proterivanje Srba

Šubarić je dodala da će se još odlučnije nastaviti sa zalaganjem za poštovanje ljduskih prava.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvsrtu podršku našoj braći  i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarić.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da današnji skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

"Dosta je bilo. Prestanite da vršite turturu nad našim predstavnicima i našim predsednikom. Prestanite sa socijalnim inžinjeringom. Tapiju na ovu zemlju imamo mi. Ona je upisana kod Boga. Ako tažite nešto čvršće nemojte da idete dalje uzmite u ruke Rezoluciju 1244, upravo je Srbija tu upisana kao vlasnik. Mi nismo ovde samo zbog tablica, vi (Priština) pred očima sveta sprovodirte egzistencijalni teror. Molim vas u ime svih nas ne pište nam u ličnim kartama Kosovar, mi nismo Kosovari, i ono kad kažu srpska manjina mi nismo manjina u svojoj državi. Nevolje nas i dalje stiskaju, te nevolje nas ujedinjuju, mi smo jedno. Poruku sa skupa  je da shvatite ozbiljno svi oni koji nas niste čuli dao sada, pretestaniti da vršite institucionalno, egzistencionalno i bilo koje drugo nasilje. Narod kad nešto shvati ne može mu se više ništa", poručila je Kostić.

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović poručio je danas sa skupa da je cilj okupljanja da Srbi pokažu onim koji su "umislili da su veliki silnici i prevršili svaku daru i meru".

"Mi Kosovci smo miran i trpljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Evo već 20 godina pokušavaju da nam oduzmu slobodu i čast i da nas oteraju. Što je najgore, dragi moji Kosovci,  to rade tako perfidnio da čitav svet pomisli da mi sami sebi želimo da ogrnaičimo slobodu i svoja prava. Mi u toj predstvi nećemo da učestvujemo", poručio je Maksimović.

Maksimović je na kraju obraćanja posalo i reči podrške Srbima sa severa Kosova.

"Mi smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova".

Skup u Gračanici obezbeđivala je Kosovska policija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading