NOVA STRATEGIJA KURTIJA Aljbin traži 10 "podobnih Srba," evo šta mu je cilj!
Alo

Kako "Novosti" saznaju, vlasti u Prištini imaju i ovu opciju u igri, iako su svesne da bi time samo dolili ulje na vatru, jer je samo Kurtijeva najava da će biti održani izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku izazvala nepodeljen otpor među srpskim stanovništvom koji odlučno odbacuju izlazak na birališta.

Iako po tzv. kosovskom Ustavu prištinska administracija ima prava da raspiše izbore u srpskim opštinama na severu Kosmeta, malo je verovatno da bi taj scenario uspeo budući da se postavljaju pitanja ko bi na njima učestvovao, kako bi se glasanje sprovelo na terenu bez opštinskih izbornih komisija, uključujući i banalna tehnička pitanja poput onog - gde bi biračke kutije bile postavljene?

Pošto su mu veliki nedeljni narodni skup u Mitrovici i kompaktni izlazak iz institucija srušili preko noći san o suverenitetu na celoj teritoriji Kosova, Kurti je u igru ubacio i priču o koordinatorima. Oni bi bili birani iz redova Albanaca i faktički bi upravljali "na daljinu" pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lakalnim organima.

NOVA STRATEGIJA KURTIJA Aljbin traži 10

Alo

 

Pred Kurtijem se otvorilo i pitanje kako u Skupštini da nadomesti odlazak deset poslanika Srpske liste. Iako njihovi glasovi u parlamentu nisu presudni za opstanak vladajuće većine, ipak bez njih ne mogu da se menjaju i usvajaju važni zakoni, kao i Ustav samoproglašenog Kosova.

Prvu mogućnost koju sada ima Kurti jeste da deset upražnjenih mesta "dodeli" poslanicima SL koji su prilikom raspodele mandata ostali "ispod crte". Druga opcija je protivzakonita, a podrazumeva da poslaničke knjižice ponudi drugim srpskim strankama koje su učestvovale na prošlim parlamentarnim izborima. Upravo zato Kurti je već, prema saznanjima "Novosti", krenuo u "lov" na podobne Srbe koji bi zauzeli pomenutih deset mesta.

- Mi smo se vratili deset godina unazad. Situacija je danas ista kao i 2013. godine, jer mi nemamo nijednog Srbina u institucijama na severu Kosova i Metohije čak ni u administraciji - ističe Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik opštine Štrpce.

On pojašnjava da je zakon jasan i da se nakon podnošenja ostavki srpskih poslanika upražnjena mesta popunjavaju sledećim kandidatima po redosledu na listi.

- Pošto gotovo sigurno znam da sledeći kandidati na našoj listi neće prihvatiti da budu poslanici, propisi kažu da bi svako ustupanje njihovih mandata nekoj drugoj političkoj opciji bilo protivzakonito. Ali, poznajući predstavnike vlasti iz Prištine verujem da su oni spremni da mandate Srpske liste ponude po svom nahođenju - napominje Jevtić.

900 opomena

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je broj opomena izrečenih Srbima zbog tablica koje nisu preregistrovane na RKS prešao 900, prenosi Klan Kosova.

- Danas je prekoračen broj od 900 opomena izrečenih srpskim građanima koji imaju nelegalne registarske tablice. Posle 21. novembra treba da se primenjuju novčane kazne - rekao je Kurti.

Za manjine rezervisano 20 mesta

I dok Kurtijevi oponenti, predstavnici albanskih političkih stranaka prema pisanju medija na albanskom, tvrde da premijer privremenih prištinskih institucija nema plan za prevazilaženje političke krize, prema nezvaničnim saznanjima, Kurti je poslednjih dana imao tajne sastanke i sa pojedinim Srbima ali koji kako saznajemo nemaju "političku težinu" među svojim sunarodnicima. Inače, u trenutnom sazivu parlamenta koji ima 120 mesta , Kurtijevo "Samoopredeljenje" ima 57 mandata, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija ima 19 poslanika, Demokratski savez Kosova ima 16 poslaničkih mesta, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova ima osam poslanika dok je 20 rezervisano za poslanike iz redova manjinskih zajednica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading