"SRBI NA KIM SU SATERANI U ĆOŠAK" Vučević: Bilo bi pogubno da Kurti pošalje svoju policiju na sever
Printscreen

Komentarišući odluku srpskih predstavnika da napuste institucije, Vučević je ocenio da su Srbi reagovali demokratski i dostojanstveno, dodajući da je taj čin iznuđen odlukama Prištine i da nema govora o demonstraciji sile.

Ljudi su zabrinuti, a sa druge strane odgovorni. Srbi na Kosovu i Metohiji saterani su u ćošak, i to traje već 23 godine - izjavio je Vučević za Televiziju "Pink".

Prema njegovim rečima, Srbi će se vratiti u institucije na severu Kosova i Metohije kad Priština počne da ispunjava svoje obaveze i Briselski sporazum počne da se poštuje.

- Ovo nije trajno napuštanje institucija, već suspenzija do implementacije Briselskog sporazuma i do ispunjavanja obaveza Prištine. Srpska strana je sve ispunila, a albanska strana nije - ukazao je Vučević.

Komentarišući pozive na "uzdržanost" obe strane, Vučević je rekao da je Beograd uzdržan već 10 godina, otkad je potpisan Briselski sporazum, a da albanska strana nije sprovela osnovne obaveze tog sporazuma.

- EU prvo treba da odgovori da li je Kurti poništio Briselski sporazum, da li je moguće da je Kurti jači od onoga što je garantovala EU i da li ćemo tako vršiti delegiranje pravnih akata i sporazuma, jer je onda sve besmisleno i idemo u potpuni ćorsokak - smatra Vučević.

Govoreći o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, on je ocenio da je to paradoks i da je srpska strana stavljena u nemoguću situaciju, a građani srpske nacionalnosti pred svršen čin nazovi izborom između nametnutih tablica i kažnjavanja i hapšenja, ukoliko ih odbiju.

Vučević je istakao da ljudima koji su napuštanjem institucija ostali bez posla Srbija mora da pomogne i nađe rešenja za njihove egzistencijalne probleme.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading