AMERIKANCI OTVORILI KARTE! Evo šta je cilj Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine!
EPA

Vizner je rekao i da neće biti lako.

"Ne predviđam da će priznanje doći sutra, ali to je krajnji cilj, to je ono što Sjedinjene Države žele. Ali do tamo se može stići samo korak po korak", naveo je Vizner u intervjuu Glas Amerike.

Vizner je naveo da Srbija ima mnogo toga da izgubi ako insistira na stavu da ne priznaje Kosovo.

"Verujem da je Srbija ta koja će platiti dugoročnu cenu, nastavljajući da bude nerazumna po pitanju koje je odlučeno i gde glavni partneri Srbije na Zapadu to podržavaju (nezavisnost Kosova). Zato se nadam da će Beograd jednog dana prihvatiti realnost", kaže Vizner.

AMERIKANCI OTVORILI KARTE! Evo šta je cilj Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine!

EPA

 

On je rekao da je angažman specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i njegova ovonedeljna poseta Prištini i Beogradu snažan signal Vašingtona da je u potpunosti na strani EU za mirno rešenje.

"Ova zvanična pozicija Sjedinjenih Američkih Država dolazi u pravo vreme, jaka je i delotvorna i označava punu posvećenost vlade Sjedinjenih Američkih Država", dodao je Vizner.

On je rekao da se pitanje reciprociteta identifikacionih dokumenata i registarskih tablica mora rešiti kako bi se strane fokusirale na normalizaciju odnosa.

"Iz mog ličnog iskustva u pitanjima između Kosova i Srbije, jedna runda pregovora nikada ništa ne rešava. Morate da imate još rundi", kaže Vizner.

AMERIKANCI OTVORILI KARTE! Evo šta je cilj Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine!

Foto: Alo!

 

Ambasador Vizner kaže da su SAD i Evropska unija jasno izrazile da se ne slažu sa stavom Srbije po pitanju registarskih tablica i identifikacionih dokumenata.

"Ali mi zapravo tražimo mnogo više od toga: tražimo normalizaciju odnosa između nezavisnog Kosova i Srbije. Ova pozicija je čvrsta od strane Sjedinjenih Država i EU“, rekao je gospodin Vizner.

Ambasador Vizner kaže da balkanski lideri generalno ne žele da vide povratak nasilju.

"Teško mi je da zamislim da će doći do povratka na krize iz kasnih 1990-ih", naveo je Vizner.

On kaže da je posvećenost NATO veoma važna.

"SAD u potpunosti podržavaju NATO, deo su NATO snaga na Kosovu. Isticanje da NATO neće stajati skrštenih ruku kada Srbija ugrozi bezbednost Kosova po ovom pitanju je upravo ispravan stav. To pokazuje, čak i da nije eksplicitno rečeno, punu posvećenost Sjedinjenih Država podršci smirivanju i rešenju situacije", kaže Vizner.

AMERIKANCI OTVORILI KARTE! Evo šta je cilj Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine!

EPA

 

Izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će, ako NATO ne zaštiti Srbe na severu Kosova, Srbija to učiniti, Vizner vidi kao "jednostavno bombastičnu političku izjavu".

"Ne mogu da zamislim da bi Vlada Srbije pomislila da uđe u rat za lična dokumenta i registarske tablice i da dovede u pitanje punu snagu posvećenosti NATO-a Кosovu", rekao je Vizner.

On kaže da strane treba da razmišljaju o budućnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Bane

24.08.2022 10:11

Kada će Bajdenovi fašisti da priznaju nezavisnost Teksasa i Kalifornije?

sanja

24.08.2022 11:22

Ameri ucite istoriju ! Srbi su slomili i vece imperije od vas. Jeste cena bila visoka, ali samostalnost , sloboda i pravda zahteva zrtvu.

Baba Milka

24.08.2022 12:50

Ovo sto vi zahtevate od Srbije je isto kao kad bi smericki Srbi trazili nezavisnost bele kuce .

Pera

24.08.2022 16:38

Oteto prokleto.Priznanje nikada necete dobiti,do god Srbin postoji.

Nikola

24.08.2022 19:19

Nema priznanja ni po koju cijenu silom oteto ako treba milom ili silom vraćeno država koja ne brani svoju teritoriju nema buducnost

Slaven

25.08.2022 08:04

Pre svega nikad nece niko izSrbije priznati Kosovo.Sto.se tice da ce Srbija mnogo izgubiti od zapadnih partnera,pa nisu svi.nimpriznali Kosovo,a kud ces veci gubitak od svoje teritorije.Kad vi ptiznate Teksas mozda se desi.cudo svuda u svetu isto.Do tada nas ostavite na miru .