"NE OČEKUJTE PRIZNANJE OD SRBIJE" Amerikanac šokirao Albance usred Prištine: To se neće desiti
EPA

"Želeo bih da se ostvari puno priznanje. Upravo to je ono za šta svi radimo od dana proglašenja nezavisnosti Kosova, ali nisam siguran da ćemo to postići. Taj cilj nam je izmakao. Zato sam predložio i verujem da je to način na koji pregovarači pokušavaju da to reše, a to je da se postigne ono što je praktično umesto nemogućeg. To nisu mala pitanja, odnosno pronaći načine na koje će dve zemlje živeti jedna pored druge i da će jednog dana, nadamo se, doći do pitanja priznanja", rekao je Vizner u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Vizner je mišljenja da su SAD veoma angažovane na rešavanju svih pitanja između Beograda i Prištine.

EPA

 

"Sjedinjene države su u potpunosti uključene u dijalog i ako me sećanje ne vara, g. Eskobar je deo tima koji pokušava da razvije ove pregovore. SAD ne šalju visoke zvaničnike na teren osim ako verujemo da našu reč treba shvatiti ozbiljno. Dakle, potpuno smo posvećeni i tražićemo bilo koji način da to pitanje rešimo, ali to će zahtevati da se nešto da. Smatram da Beograd treba da razmišlja na duge staze. Možda ne mogu da se izbore sa političkim delom problema, ali ipak mogu da prepoznaju prednosti koje Srbija može da ima sa modus vivendi sporazumom, gde postoji trgovina, slobodno kretanje ljudi, finansije, naučna i kulturna saradnja. Sve to jača Srbiju i Kosovo i stavlja obe zemlje na put ka članstvu u EU", rekao je Vizner.

Vizner je istakao da je za tzv Kosovo bolje da se ne fokusira previše na priznavanje nezavisnosti od Srbije.

"Toliko je moćan uticaj istorije na politiku Srbije i upravo to je razlog zašto vam preporučujem da imate drugi cilj, a to je modus vivendi. Već nekoliko godina živite bez priznanja. Pre nekoliko godina sam se plašio da nećete moći da budete priznati od Srbije i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga, preporučujem vam da gađate druge mete" rekao je Vizner.

Foto: AP Olivier Matthys

 

Vizner smatra da i bi priznanje između Kosova i Srbije bilo najbolje rešenje, ali ipak ima i dilemu.

"U potpunosti prihvatam takvu tačku gledišta. Bilo bi beskrajno bolje da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to bi označilo kraj. Obe strane bi krenule napred i postale članice Evropske unije. To bi bila moja žarka nada. Ali, pitanje koje postavljam vama, a postavio bih i premijeru: da li je to izvodljivo? Da li je moguće početi od nule i doći do 100? Ili je bolje pokušati graditi, pažljivo, korak po korak i baviti se stvarnim stvarima koje utiču na živote ljudi. Ne verujem da bi priznanje bilo zalogaj u ustima bilo koje stranke, niti bi gradilo autoput, ni železnicu, ni stvaralo razumevanje. Te stvari se mogu praktično izgraditi i ja predlažem, predlažem, uz svo dužno poštovanje gledišta premijera Kurtija, predlažem drugi pristup", rekao je Vizner.

Vizner je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je tzv Kosovo postiglo od proglašenja nezavisnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Страхиња99

25.08.2022 10:15

Лепо их саветујеш........а једног дана кад вас и ваше базе не буде било...........

Vesna

25.08.2022 10:51

Kakav napredak, o cemu ovaj prica, izgradili im tamo neke puteve a nijedne fabrike, nista zivo ne radi, ne znam samo od cega zive ti ljudi

Yes

25.08.2022 11:03

Računali na terorističku organizaciju sektu ex DOS ali sreća pa Vučić je dobio poverenje građana da sprovodi politiku mira, stabilnosti i sigurnosti za Srpski narod!

Zoran

25.08.2022 11:07

Pravilna je i realna politika Vucica da se izvrsi razgranicenje KiM tako.da se sever Kosova gde zivi.gro.naseg naroda vrati.pod ustavni.poredak Srbije.bez priznanja ostatka Kosova kao.nezavisne teritorije Pogresna je bila ranija politika da se homogenizuju Siptari izgradnjim fabrika zdravstvenim ulaganjima ..... umrsto uslovima koji.ce ih raseljavati.

Драган

25.08.2022 11:12

Нит је било признања нити ће га бити, обзиром да Чеда и Чанак нису дошли на власт.

Jovanović

25.08.2022 11:17

Nema Srbina koji ima pravo da se odrekne Kosova.Biće proklet za sva vremena.

Maja

25.08.2022 11:37

Ovog bi trebao poslati na casove istorije Srbije. Nisu normalni zivota mi. Sramota sta rade nasoj zemlji

komandant 1001

25.08.2022 13:36

Amerika je zadužena da razvaljuje države, da ih cepka, da stvara sukobe, da šalje jednoj i drugoj zaraćenoj strani oružje....od ćega amerika živi....ali neće dugo !

nikita petrovic

25.08.2022 14:58

smešno i nezaboravno trikovanje bez kartaškog stola