TERMIN "PRINUDNO NESTALI" APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV Petković: Beograd razotkrio opasan plan Prištine
Tanjug

Na pitanje da prokomentariše to što Priština u Sporazumu o nestalima planira da ubaci formulaciju "prinudno nestali" i time direktno Srbiju otpuži za zločine, Petković je rekao da je termin "prinudno nestali" apsolutno neprihvatljiv i da Priština tim terminom želi da zakoči dogovore i pregovore o nestalima.

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da sva incijativa da dođe do dogovora o nestalima sa Prištinom dolazi od Beograda.

- Mi smo inicirali tu temu, mi smo inicirali da dođe do teksta sporazuma i istražili sve 23 lokacije za koje je zahtev podnela Priština i time pokazali da je pitanje nestalih osoba za nas visokohumanitarno pitanje, a ne političiko- rekao je Petković.

PETKOVIĆ: Stano čita i vadi iz sporazuma isključivo ono što mu odgovara

Naveo je da se do teksta sporazuma došlo pre nego što je Aljbin Kurti jednostrano doneo odluku da ukine srpske registarske tablice i lične karte.

- Došli smo do teksta sporazuma koji je za nas bio prihvatljiv jer nemamo problem sa tom temom, a onda kada je taj tekst već bio prihvatljiv i Evropskoj uniji i svim učesnicima u procesu pronalaska nestalih osoba ođednom Priština dolazi sa novom formulacijom gde je želela da ubaci dodatno pored termina nestale osobe i prinudni nestanak- rekao je Petković.

ŠIPTARI POČELI PRIPREMU ZA RAT! Kurti već digao na noge oružane snage

Istakao je da je Priština, misleći da ne znamo konvencije i međunarodno pravo, time htela da izvrši pritisak ne bi li kasnije iskoristila taj dokument za možda navodno nekakve nove procese protiv Beograda.

- Jer, upravo ta formulacija prinudni nestanak jeste pravna kategorija koja je jasno definisana i u posebnoj konvenciji UN o zaštiti od prisilnog nestanka gde se isključivo javlja odgovornost države i državnih organa za prisilni nestanak- rekao je Petković.

Kako je dodao, mislili su da nas "navuku" da se složimo sa takvim dokumentom pa da navodno Beograd bude okrivljen za sve nestale na prostoru KiM, uključujući i Srbe.

- A gde je OVK? Šta se dešava sa tom terorističkom organizacijom koja je najodgovornija za nestanak, ubijanje mnogih? - upitao je Petković i dodao da to povrđuje i Specijalni sud u Hagu s obzirom da se najvišim čelnicima OVK danas sudi u Hagu zbog ratnih zločina.

Komentari (0)

Loading