ZAKUKALI IZ LAŽNE DRŽAVE Ne možemo da tužimo Srbiju za genocid!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Advokat akreditovan od Specijalnog suda Tauljant Hodaj rekao je da se uz veću posvećenost lakše mogu izneti činjenice o ratnim zločinima.

"Svako može da podnese tužbu za genocid protiv druge države, ali za to je potrebna adekvatna i profesionalna priprema, jer nije lako uveriti Međunarodni sud pravde, s obzirom na praksu ovog suda i prethodne slučajeve u Bosnu i Hercegovini, Hrvatskoj i tako dalje. Zahteva obuku stručnjaka za međunarodno krivično pravo i iz teorijske pravne verovatnoće jesu, ali mislim da još nismo spremni, ne verujem da je okupljen stručni tim da sumira činjenice, pravnu analizu i pripremi tužbu za genocid Srbije", istakao je Hodaj.

PATRIJARH PORFIRIJE IDE NA GAZIMESTAN Na Vidovdan će služiti parastos kosovskim junacima - Alo.rs

On je dodao da postoji preduslov za to, jer je kako rekao, i sam pokušaj genocida, kažnjiv.

"Ne znam koliko je činjenica prikupljeno i dokumentovano o dešavanjima tokom rata, verujem da uz veliko zalaganje možemo pronaći činjenice i dokazati ih. One moraju biti sumirane, međusobno povezane i mora biti učinjena uzročno-posledična veza između akcija i posledica i umešanost tadašnje jugoslovenske države u njihov pokušaj da se infiltriraju među Albance, da očiste Kosovo od Albanaca. Mislim da postoje preduslovi u slučaju Kosova, u slučaju njihovog prodora, brojnih ubistava, posebno prodor Albanaca je jedan od elemenata koji se ispunjava da se smatra genocidom ili pokušajem genocida, jer i sam pokušaj da se počini genocid je kažnjiv”, naveo je Hodaj.

On je rekao da može doći do pritisaka međunarodne zajednice da se ne podnese takva tužba, gde to onda ulazi u domen međunarodnih odnosa i dijaloga Kosova i Srbije.

"Može doći do međunarodnog pritiska, onda ovo ulazi u domen međunarodnih odnosa, dijaloga Kosova i Srbije i tako dalje. Možda ima zahteva iz različitih zemalja, ali do sada ne verujem da je bilo takvog zahteva jer svi znaju da Kosovo nije spremno i da nema gotovog nacrta“, rekao je Hodaj.

Lajčak sutra na Kosovu - Alo.rs

Advokat, Arber Jašari istakao je da ne postoje stvarni institucionalni napori da se podnese tužba za genocid.

"Ne vidim realan i konkretan napor kada se zna da je za izradu ovakve tužbe u vezi sa genocidom potrebna velika posvećenost države, funkcionisanje radnih grupa i intenzivan rad na prikupljanju činjenica i iznošenju argumenata. Video sam neke izjave, ali to nije zvučalo baš ubedljivo da se radi konkretan posao. Što se tiče toga da li Kosovo može da tuži Srbiju, dobro je poznato da je Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu organ Ujedinjenih nacija i da Kosovo ima veliku proceduralnu prepreku jer nije članica Ujedinjenih nacija, ali pokušaj da se podnese tužba protiv srpske države za genocid ne treba zaustaviti", kazao je on.

Bećirović: Sporazum o energetici rezultat međunarodnih pritisaka na Prištinu - Alo.rs

Jašari je dodao da je otkrivanje istine u interesu svih, i Kosova i međunarodne zajednice, ali ne i u interesu Srbije.

"Ne treba ulaziti u ovu fazu bez plana, bez programa, bez jasnih ideja, bez jakih argumenata i bez dobro struktuirane i argumentovane tužbe. Zato mislim da bi međunarodna zajednica bila protiv da se zarad neke dnevne politike vrši pritisak na Kosovo da se povuče iz pitanja koje je elementarno, egzistencijalno, ali pre svega humanitarno. U interesu je da se kazne počinioci i da se srpska država bar utvrdi kao direktni i strukturirani izvršilac ovih zločina“, zaključio je Jašari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading