STRANE SLUŽBE FORMIRALE OVK Sada ih naoružavaju i spremaju za napad na sever Kosova!
EPA/Staton_R._Winter

U tu kuću je više puta dolazio nekadašnji komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj, koji je ćerki vlasnika kuće davao novac.

Organi Srba su iz te kuće, nakon vađenja, išli direktno u Tursku, gde su prodavani. Ovo su tvrdnje koje je u iskazu srpskim istražiteljima svojevremeno izneo Albanac, svedok-saradnik u slučaju trgovine organima.

Ovaj nekadašnji pripadnik OVK lično je vadio organe Srbima, a u iskazu je do najsitnijih detalja opisao kako se vršio taj jezivi posao.

Vadio sam organe Srbima naživo, srce je bilo najskuplje! - Alo.rs

Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmedije i general u penziji istakao je da će istina i pravda doći.

- Pitanje je vremena, ali treba više angažovanja i sa naše strane. U samom početku je to bilo neverovatno. Bilo je raznih informacija da se zarobljenici vode u Albaniju, jedan deo zarobljenika oblačili su u uniforme OVK, služili su im da bi nosili zarobljenike i mrtve. Taj svedok saradnik je bio pripadnik OVK, mi smo došli do njega i vremenom je kroz saradnju progovorio o trgovini organima. On je počeo da iznosi dokaze, službe su radile svoj posao, BIA se uključila kasnije, jedan deo Ministarstva koji se bavi ratnim zločinima, takođe.

Foto: Shutterstock

 

Došlo se do mnogo informacija, veliki broj dokaza je u tom vremenu pronađen - kaže general Dikić.

To je veoma teška priča i teško ju je slušati. Politička volja je nedostajala, čak je postojala volja tužilaca, ali je političke volje trebalo da bude više jasno je istakao general Dikić.

- Nije samo zlostavljanje Srba, već i Albanaca i drugih nealbanaca. Ta zlodela izvršena su na teritoriji druge države i veoma je teško prikupiti dokaze. U tom vremenu mi smo imali podršku većeg broja svedoka Albanaca i Albanije.

Trebalo je više političke volje da se reši ta situacija. U tom vremenu, ta vlast nije bila toliko voljna da ode taj predmet do kraja. Tako sam ja to zaključio - kaže Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmedije i general u penziji.

On je da su se i tužioci trudili da se obezbedi što više svedoka, a kako kaže, sve je jednostavno stajalo.

- Tuižilaštvo za ratne zločine se trudilo da predmet dobije sudski epilog i da dobijemo što više svedoka. Jednostavno je negde sve kočilo, nije otišlo do kraja - kaže Dikić.

Osnovana sumnja je toliko velika da ne možemo da negiramo da se tu ništa nije desilo, istakao je general Dikić.

- Treba nam saradnja i sa Albanijom kako bi se došlo do što više dokaza - kaže Dikić.

Miloš Laban je istakao da će snimanje filmova i pisanje knjiga svakako doprineti rasvetljavanju ovih zločina.

- Za uspostavljanje normalnih odnosa na Balkanu neophodno je raščistiti zločine. Jedan ovakav zločin ne može ostati zataškan, kao što su ostale zataškane jame po Bosni, gde su hiljade Srba zaklani, živi i poluživi bacani u njih - kaže Laban.

Bivši šef srpske Žandarmedije i general u penziji naveo je da su strane službe umešane u nastanak OVK, a i dan danas pokreću dešavanja na Kosmetu.

- Početkom 90-ih godina strane službe su stvorile OVK. Nakon rata oni su nastavili sa tom obukom. Sada imamo informacije i dokaze da dostavljaju protivvazudšno naoružanje i odbranu koja se odnosi na pešadiju. Oni stalno nameravaju da napadnu sever Kosmeta i za to ih svakondevno pripremaju. Vidimo šta se dešava u Ukrajini i koliko je to oružje efektno. Mi treba da razradimo pravu taktiku sada - kaže general Dikić.

 

Komentari (0)

Loading