PETKOVIĆ REAGOVAO NA PROVOKACIJU Grafitima UČK na kućama u Suvom Dolu hoće da oteraju Srbe
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković saopštio je da je ispisivanje grafita koji slave zločinačku UČK na srpskim kućama u etnički mešovitom selu Suvi Do kod Lipljana, novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru KiM koji ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

On je naveo da je “najnovija serija poruka mržnje još jedan pokazatelj narastajućih tenzija na prostoru Kosova i Metohije koje generiše politika mržnje i provokacija Aljbina Kurtija”.

“Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zločine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna”, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da su ovakvi i slični napadi na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve direktna posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete.

PETKOVIĆ REAGOVAO NA PROVOKACIJU Grafitima UČK na kućama u Suvom Dolu hoće da oteraju Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

 

Kako je ocenio, to je zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik.

“Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da Kosovo i Metohija bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani”, navodi se u saopštenju.

Petković je naveo da su simboli UČK ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a da su preteće poruke zabrinule i ostale Srbe u ovom selu.

"Porodice je odmah jutros obišao predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju", rekao je Petković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading