LOŠE VESTI ZA "ZMIJU"! CRNO MU SE PIŠE! Oglasio se advokat zločinca Tačija
EPA/JERRY LAMPEN

Advokat Kiho je u svom pismu rekao da je ceo Martijev izveštaj bez ikakvog osnova uvršten u osnovne dokumente Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika OVK u Hagu.

On je rekao da bi Specijalno tužilaštvo posle 10 godina istrage moglo da potvrdi koji delovi ovih optužbi ne mogu da budu potkrepljeni, ali je, pozivajući se na izjavu bivšeg tužioca Vilijamsona, naglasio da nema dovoljno dokaza koji mogu da potkrepe navode Martijevog izveštaja.

"Značajno je da se tužilaštvo ne pozabavi razlogom zašto je ceo izveštaj Dika Martija podignut na status 'Osnovnog dokumenta' na veb stranici Specijalnog suda, pravna klasifikacija koja se ne može naći ni u Ustavu, ni u Zakonu, ni u Poslovniku o postupku i dokazima. Ako su navodi sadržani u Martijevom izveštaju doveli do početne istrage Tužilaštva i utvrdili njegovu materijalnu nadležnost kako sada tvrdi Tužilaštvo, ono bi do sada, posle 10 godina intenzivne istrage, moglo da potvrdi koji delovi Martijevog izveštaja nisu tačni", kaže Kiho.

Prema njegovim rečima, posebno je značajna izjava bivšeg glavnog tužioca Vilijamsona iz 2014. godine u kojoj govori "da nije uspeo da pronađe dovoljno dokaza koji bi podržali optužnice u vezi sa navodima Martijevog izveštaja o trgovini organima".

"Ne praveći nikakvu razliku između nekažnjivosti i aspekta neoptužnice ovog izveštaja, sud i tužilaštvo podižu dokument za koji znaju da sadrži senzacionalne i neosnovane optužbe koje se ne mogu braniti na sudu", poručuje Kiho.

On smatra da je Specijalno tužilaštvo premestilo sud u Holandiju "na osnovu prikaza Kosova i njegovog političkog vođstva kao mafijaške organizacije".

"Razlog za ovaj uporni i namerni nedostatak jasnoće je taj što Specijalno tužilaštvo i dalje ima koristi od javne senzacije izazvane neosnovanim tvrdnjama Martijevog izveštaja. Tužilaštvo je premestilo Sud u Holandiju na osnovu prikaza Kosova i njegovog političkog rukovodstva kao mafijaške organizacije. Ona se sada redovno osvrće na iste antialbanske stereotipe sadržane u Martijevom izveštaju kao osnovu za opravdanje pritvora optuženih u ovom slučaju, uključujući i Hašima Tačija. Problem je, međutim, u tome što se oslanjanjem na navode iz Martijevog izveštaja podriva pretpostavku o nevinosti mog klijenta, kao i njeno kontinuirano osnivanje od strane same institucije", rekao je Kiho i dodao da se “ovaj razlog za žalbu mora prihvatiti“.

Kihove pritužbe dolaze u trenutku kada advokati bivših vođa OVK iz dana u dan poručuju da nijedna od Martijevih optužbi, čiji izveštaj je izazvao uspon Specijalnog suda, nije uključena u optužnicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading