ISPRAVKA: Na Kosovo dolazi 300, a ne hiljade zatvorenika iz Danske
Foto: Tanjug

Mediji su prošle nedelje objavili vest o tome kako će Danska deo svojih zatvorenika poslati da robijaju na Kosovo.

Ovu vest, ipak, pojedini su iskoristili da netačno i senzacionalistički predstave pomenutu vest.

Istina je da će Danska deo zatvorenika poslati na Kosovo, ali se ne radi o hiljadama kako je to predstaljeno. Danska pokušava da reši problem prenatrpanosti u zatvorima, pa je plan njihove Vlade da iznajmi zatvorska mesta za 300 zatvorenika.

To je navedeno u saopštenju danskog Ministartsva pravde, u kojem se objašnjava da je „odlučeno da se zakupi 300 zatvorskih mesta na Kosovu i da se za nekoliko stotina mesta proširi kapacitet zatvora u Danskoj.”

Istu informaciju potvrdilo je i ministarstvo pravde Kosovo, koje je kazalo da “osuđenici koji budu prebačeni u ovu ustanovu, neće biti visokog rizika”.

 “Kao kompenzaciju za ovo, Republika Kosovo će dobiti odštetu od 210 miliona eura, koji će biti namijenjeni za kapitalne investicije, posebno za izvore obnovljive energije”, navodi se u saopštenju.

Gornji tekst je nastao kao posledica analize portala Raskrinkavanje.me i Raskrinkavanje.rs koji su naš originalni tekst ocenili kao dezinformacija.

***********

Na osnovu tog sporazuma, koji su podržale privremene prištinske institucije kojima rukovodi Aljbin Kurti, 300 ćelija u nekoliko zatvora na KiM biće ustupljeno Danskoj, odnosno njenim robijašima. Posebno zabrinjava činjenica da zatvorenici, kada odsluže robiju u kosovskim zatvorima, ne mogu da se vrate u Dansku.

Kako Alo! saznaje, plan je da u narednim godinama ova zemlja na KiM šalje najokorelije kriminalce i počinioce teških krivičnih dela, a zauzvrat je Prištini obećana velika novčana i medicinska pomoć. Za tzv. zelenu ekonomiju zvanični Kopenhagen je institucijama u Prištini već isplatio šest miliona evra, a nedavno je Danska lažnoj državi Kosovo ponudila i besplatne vakcine protiv kovida 19. Sve ovo je znak zahvalnosti za prihvatanje robijaša iz Danske.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma o uvozu robijaša na KiM, dansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će zvanični Kopenhagen povećati svoju posvećenost tzv. Kosovu.

- U našem je interesu da Kosovo i ostatak Zapadnog Balkana budu čvrsto ukorenjeni u našoj evropskoj zajednici vrednosti. Zbog toga povećavamo našu posvećenost regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod.

ISPRAVKA: Na Kosovo dolazi 300, a ne hiljade zatvorenika iz Danske

EPA

 

Ovaj sporazum pokušao je da objasni ministar pravde Danske Nik Hekerup, koji je rekao da će se povećati i kapaciteti u zatvorima u toj zemlji.

- Između ostalog, dogovorili smo se da treba raditi na iznajmljivanju zatvorskih objekata na Kosovu za deportaciju osuđenika iz trećih zemalja. I proširujemo mesta u zatvorima u Danskoj, i kratkoročno i dugoročno - rekao je Hekerup.

Priština uopšte nije vodila računa o bezbednosti robijaša u svojim zatvorima, pa je, čini se, vrlo lako prihvatila da uvozi na stotine danskih zatvorenika. Tzv. Kosovo je, pored toga, postalo i sabirni centar za izbeglice iz Avganistana među kojima se sigurno nalaze teroristi i ljudi sa debelim kriminalnim iskustvima. Stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da Danska ovakvim potezom štedi ogromne svote novca i „destimulativno deluje na buduće kriminalce“.

Na KiM su najgori zatvori u Evropi

Zatvori na tzv. Kosovu su jedni od najgorih u ovom delu Evrope. Iz njih često, potpuno neometano, beže zatvorenici koji su osuđeni za teška krivična dela. Poslednji takav slučaj desio se sredinom oktobra ove godine, kada su iz zatvora u Lipljanu pobegla dvojica robijaša.

- Ono što mene čudi jeste zašto baš Kosovo? Nikakvih dodirnih tačaka u smislu fizičkih uslova u zatvorima niti ljudskih prava. Priština sa druge strane ovako učvršćuje odnose sa zapadnim državama i prihoduje određena sredstva. Otvara se pitanje da li Priština može da kontroliše dodatan broj zatvorenika u zatvorima koji su već sada prepunjeni, pogotovo kada se uzme u obzir jezička barijera, ali i ponašanje prema teroristima povratnicima, u čemu je Kosovo uz BiH na vrhu liste po broju stanovnika - kazao je za Kosovo onlajn Ilija Životić.

On je dodao da bi najveća opasnost bila kada bi i druge države uradile ovo što je učinila Danska jer bi, kako je rekao, tzv. Kosovo tada postalo sabirni centar za ljude sa kriminalnim biografijama.

- U praksi u našem okruženju dobijamo još jednu rizičnu grupu, ovoga puta kriminalce koje Danska želi da deportuje. U svakom slučaju, Priština se odlučila da razvija čudnu privrednu delatnost u nedostatku boljih poslovnih ideja, a koju će bezbednosne službe iz regiona morati pomno da prate - kazao je on.

Danci revoltirani

Predlog Danske upućen Kosovu da želi da iznajmi zatvorske kapacitete za smeštaj svojih robijaša izazvao je burne reakcije u danskoj javnosti. Dve partije koje pordržavaju vladu Danske protive se sporazumu o izvozu zatvorenika na tzv. Kosovo jer smatraju da to nije način da se rešava problem nedostatka ćelija, a strahuju i zbog loše kontrole u zatvorima na KiM, gde se ljudska prava krše gotovo svakodnevno. Opozicione stranke u Danskoj navode i da su kosovski zatvori i njihova uprava poznati po korupciji, nasilju između zatvorenika i po osoblju koje je slabo obučeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading