TEMA KOSOVA NA STOLU EU Zbog zabrane dolaska Petra Petkovića, lažna država opomenuta
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

"Uzeli smo u obzir nedavna dešavanja oko zvaničnih poseta. Još jednom želimo da istaknemo da očekujemo da obe strane u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama. Prema sporazumu, sve posete treba da budu sprovedene na način koji unapređuje proces normalizacije ili doprinosi ukupnom radu u kontekstu dijaloga uz podršku EU. Očekujemo da strane poštuju ove smernice", izjavio je Stano za Kosovo onlajn upitan za komentar o zabrani posete Kosovu Petru Petkoviću, dok će danas kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala posetiti Bujanovac i Preševo.

Portparol EU je istakao da je "poseta direktora Petkovića Kosovu na odgovarajući način najavljena u skladu sa sporazumom, pa je trebalo dozvoliti, kao što je bio slučaj sa posetom ministarke Gervale južnoj Srbiji".

Stano je rekao da, kao što je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao prošle nedelje u kontekstu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, EU poziva Kosovo da dozvoli zvanične posete koje ispunjavaju navede smernice, uključujući i one direktora Petkovića. 

"Pozivamo Kosovo da u tom pogledu preispita svoju odluku", naveo je Stano.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading