NIJE ISKLJUČEN NOV NAPAD Za informacije o ubici u Glođanu 20.000 evra
Косово онлајн/Економија онлајн

 

Vlada privremenih prištinskih institucija ponudila je 20.000 evra kao nagradu onome ko pruži informacije o izvršiocu napada na autobus u Glođanu kod Dečana, kada su ubijene tri osobe, prenosi „Ekonomija onlajn”. Kako se navodi, kosovska policija radi na tome da slučaj napada na autobus bude rešen u najkraćem mogućem roku, javlja Politika.

Policija i pravosudni organi i dalje tragaju za maskiranom osobom koja je iz „kalašnjikova” ubila dva srednjoškolca i vozača autobusa kod sela Glođane u blizini Dečana. U napadu na lokalni autobus u petak uveče napadač je ispalio čitav šaržer od 30 metaka. Jedan ranjeni srednjoškolac je operisan i nije u životnoj opasnosti.

Tužilac u ovom slučaju Sahide Gaši u Peći rekla je da su ispitali mnogo ljudi i da su pretresli mnogo kuća u vezi sa slučajem, preneo je RTS. Ministar unutrašnjih poslova privremenih kosovskih institucija Dželjalj Svećlja pozvao je građane da svako ko ima informacije o napadu u Glođanu sarađuje s policijom. Uputio je ultimatum napadačima da se predaju.

Generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti rekao je da istraga ide u tri pravca, ne iznoseći detalje. Nije isključio mogućnost da je u napadu učestvovalo više osoba.

U javnosti na Kosovu polemiše se da li je napad teroristički akt. Policija i lokalni organi odbacuju te navode i veruju da je meta napadača bila osoba u autobusu.

Kako je juče objavio portal „Kosovo onlajn”, međunarodne institucije na Kosovu upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre na Kosovu, a iz ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da „terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo”.

Ovo upozorenje se dogodilo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, navodi portal. Na veb-stranici „travel.state.gov” pominje se i nekoliko lokacija na kojima je, prema ovim upozorenjima, potreban oprez.

„Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo. Teroristi mogu da napadnu i bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, pijace, tržne centre, strukture lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne oblasti”, navode iz američke ambasade na Kosovu.

Na opreznost zaposlenih pozvala je i misija OEBS-a na Kosovu, koja preporučuje da se ne posećuju veliki tržni centri do 30. novembra. Neke međunarodne organizacije savetuju svoje osoblje o mogućem napadu na velike tržne centre kao što su „Albi mol” i drugi u Uroševcu.

„Preporučljivo je da ne posećujete velike tržne centre do 30. novembra. Ekstremistički ’vuk samotnjak’ mogao bi da isplanira napad na jedan od tržnih centara. Lokalna policija prati osumnjičenog”, navodi se u jednom od mejlova.

Inače, ambasade na Kosovu obaveštavaju svoje zaposlene kad god postoje informacije o potencijalnim rizicima po njihovu bezbednost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading