POSLE NAPADA NA KOSOVSKI AUTOBUS Policija ispituje tri traga, upozoravaju na ilegalno oružje kod građana
FB/Kallxo.com

Generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti izjavio je da "trenutno postoje dva ili tri koloseka na kojima se radi na rasvetljavanju počinioca zločina", prenosi Indeksonline.

On je naveo da ne može da pruži više detalja jer je istraga u početnoj fazi, ali je i potvrdio da se intezivno traga za jednom osumnjičenom osobom.

"Trenutno saslušavamo i osobe koje bi mogle biti povezane sa slučajem", rekao je Mehmeti.

U sinoćnjem oružanom napadu na autobus u blizini Glođana, tri osobe su ubijene, vozač i dva đaka, a policija i dalje traga za napadačem koji je pucao iz kalašnjikova. 

Policija je potvrdila da je napad na autobus izveden sa kalašnjikovim. Saopštila je da sumnja da je napad izvršen oružjem AK-47 od strane nepoznatog napadača.

Na Kosovu ima 250.000 komada ilegalnog oružja. Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja, a u posedu građana je mnogo veći broj, dok je broj zahteva za legalizaciju i dalje mali. 

U periodu legalizacije, pre dve godine, podneto je samo oko 2.000 zahteva. Posedovanje ilegalnog oružja, u tako velikom broju, predstavlja pretnju po sigurnost građana.

Kazna za ilegalno posedovanje oružja iznosi do 7.500 evra. Između ostalog, predviđena je i kazna zatvora do pet godina. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dve do 10 godina zatvora za ilegalno posedovanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Ne treba zaboraviti da je i na područiju Glođana u rukama civila ostao veliki broj komada ilegalnog oružja, jer su se tu tokom 1998. i 1999. godine vodile neke od najžešćih borbi.

U Glođanu je bio i štab nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, kao i logor za otete Srbe i druge nealbance. U blizini se nalazi i Radonjićko jezero, gde su pripadnici OVK tokom 1998. ubili najmanje 34 osoba srpske i albanske nacionalnosti. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading