RAMINA ŠAMARČINA LAŽNOJ DRŽAVI Nisam čuo da neko podržava ideju Kosova o tužbi za genocid protiv Srbije
EPA

Rama je istakao da bi političke stranke trebale da se usredsrede na budućnost kako bi jednom zauvek rešile probleme iz prošlosti.

"Prvo, ovo je vrlo složeno pitanje u pogledu pravnog sadržaja. Drugo, mislim i rekao sam to javno u razgovorima i kažem i vama, da se moramo usredsrediti na rešavanje ovog sukoba i na budućnost i moramo razmišljati više od toga koliko godina možemo nastaviti da gubimo nerešavanjem ovog sukoba. Bez rešenja nema pobednika. Genocid je vrlo dobro definisana reč u pravnoj arhitekturi čovečanstva i mislim da to ne bi bila inicijativa koja bi donela rezultate, koja bi pomogla miru i saradnji. Ipak, to je njihova nezavisna odluka, a ne moja ili Albanije“, rekao je Rama.

Upitan da li bi podržao tužbu u slučaju da Kosovo to zatraži od njega, Rama je predložio da kosovska strana, uprkos autonomnom pravu da odlučuje, prvo krene putem konsultacija sa svojim saveznicima i partnerima.

"Bili smo vrlo jasni, više puta. Albanski parlament usvojio je mnoge rezolucije u svojoj istoriji i poslednje što je trebalo reći, i veoma je važno, jeste da ne živimo u svetu u kojem smo sami. Dakle, imamo partnere i saveznike. Samo Kosovo je nova realnost koja je rezultat velikih napora unutar i van Kosova. Dakle, ovakva glavna ideja ili glavna odluka ne bi trebalo da se donose samo zato što neko tako misli, već bi ih trebalo provesti kroz jasan put konsultacija i saslušanja partnera i saveznika, a do danas nisam čuo da iko podržava ovu ideju", dodao je Rama.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Rama smatra da je njegova budućnost u EU i da bi se to postiglo, stranke bi, kako kaže, trebale da sarađuju na prevazilaženju međusobnih razlika.

On je ponovio svoj stav da je “mini Šengen” najbolji primer ove saradnje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading