Albanci pokušavaju da promene identitet srpskog nasleđa na Kosovu!
Facebook

Ristić napominje da su Albanci rešeni da promene intenzitet istog, kao i to, da će tek krenuti još agresivnije u toj nameri.

"Imajući u vidu naše iskustvo iz prethodnih 20 godina, možemo očekivati intenziviranje anticivilizacijskih napora privremenih vlasti u Prištini. Krenuli su agresivno i intenzivno sa pokušajima da se promeni intenzitet našeg kulturno - istorijskog nasleđa. Oni su krenuli 2004, i mislili su da će imati podršku zapada za to, međutim te scene koje su otišle u svet, uništavanje moštiju, predmeta, izazvale su revolt, jer je sve to bilo anticivilizacijski“, rekao je Ristić.

Albanci pokušavaju da promene identitet srpskog nasleđa na Kosovu!

Foto: Printscreen

 

Ristić dodaje da ukoliko Srbija izgubi identitet na Kosovu, ostaje samo amorfna masa.

"Kulturno nasleđe je identitetsko, jer ukoliko mi potremo identitet, ostajemo amorfna masa. Sve je intenzivnije, i toga se treba plašiti. Oni ga više neće uništavati. Ove godine se navršava 700 godina od podizanja Gračanice. Do pre par godina njima je Gračanica i fizički smetala, ali sada više ne. Ne smeta im termin manastir i ostalo, njima smeta taj identitet koji se naziva "srpski",  objasnio je Ristić.

IDENTITET I KORENI

Milivojević ističe dva važna aspekta. Jedan je, kako kaže identitet i koreni, a drugi je potreba državnosti Kosova.

"Ovde ima dva važna aspekta. Jedno je identitet i koreni, i potvrda da je srpski narod autohton, a drugi je potreba potvrde državnosti Kosova. Sada se pokušava, ceo smisao angažmana Kurtijeve vlade, da je Kosovo vlasnik tih svetinja, kao što u Turskoj ima hrišćanskih svetinja, koje su zaštićene, ali je Turska ’vlasnik’ toga. To je jako opasno, jer se radi i o statusu Srpske pravoslavne crkve“,  rekao je Milivojević.

On je dodao, da ukoliko bi se Kosovo priznalo kao država, srpski narod, kao i crkva bi bili dovedeni u pitanje.

"Ja ne mislim da su se toga oni setili, to je neki paket aranžman koji ide u prilog teze da Kosovo treba da se prizna. Ako bi se potvrdila kosovska državnost, doveo bi se u pitanje i srpski narod i crkva. U poslednje vreme, srpska crkva je potvrdila značaj, i zato je važno, ne samo negirati državnost Kosova, nego i to da ne uđe Unesko. Očigledno je da neko hoće to ponovo da aktivizira“, ukazao je Milivojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading