Monstrum priznao srpski sud!
Foto: Alo/ilustracija

Paradoks je da je branilac koji je više puta isticao borbu ove paravojske za nezavisnost tzv. Kosova od Srbije, sada za odbranu klijenta koristi "stav Ustavnog i jednog opštinskog suda".

On je, pokušavajući da dokaže tezu da Specijalni sud nema nadležnost da optuženima sudi za udruženi zločinački poduhvat, rekao da, prema srpskom zakonodavstu to nije bilo krivično delo, u vreme u kome je navodno počinjeno, pa samim tim ne može da bude ni u optužnici.

- To je bio nedavni stav Ustavnog suda Srbije, a i jednog opštinskog suda u procesima protiv Srba i Albanaca - rekao je Emerson, ali ga je sudija Nikolas Giju ubrzo prekinuo uz objašnjenje da nije vreme ni mesto da govori o nadležnosti suda.

SMRT NA 40 MESTA

Četvorka pripadnika paravojske Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata učinili krivična dela - ratni i zločin protiv čovečnosti, mučenja, ubistva... Oni se terete da su u zločinima učestvovali lično, ali i po komandnoj odgovornosti u improvizovanim zatvorima u 40 mesta širom Kosova i Metohije, kao i na severu Albanije.

Advokat Zoran Živanović, koji je bio deo procesa pred Tribunalom u Hagu, kaže da sam udruženi zločinački poduhvat, nigde, pa ni kod nas, nije krivično delo, već je to način izvršenja krivičnog dela:

- Udruženi zločinački poduhvat su uveli u Hagu. Teško je, u određenim slučajevima, pojedinačno dokazivati da je neko nekoga ubio, mučio, pa se onda ide na zajednički zločinački poduhvat u okviru kojeg su se desila, ubistva, mučenja, ratni zločini i ostala konkretna krivična dela. Znači, UZP nije konkretno krivično delo, već način kojim se objašnjava kako su ona počinjena. Verovatno su kolegi kosovski pravnici rekli za neke odluke naših sudova, ali to ne znači ništa za Specijalni sud u Hagu.

Živanović kaže da praksa pokazuje da ovakve sudove ne obavezuju stavovi domaćih pravosudnih ustanova i da eventualno ponekad gledaju kolika je visina kazni izricana za određena krivična dela.

Emerson, kao i svaki advokat, očigledno na sve načine pokušava da odbrani klijenta. Pa, makar "priznao" Kosovo u Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading