Zorana Mihajlović
Alo!/Masanori Jošida
Zorana Mihajlović

Alo!/Masanori Jošida

Zorana Mihajlović, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je nakon saslušanja istragu protiv šestoro osumnjičenih u vezi sa zloupotrebama javnih nabavki povodom poslova izvođenja radova na železnici, među kojima su državni sekretar Ministarstva građevinarstva Miodrag Poledica i v. d. direktor „Infrastrukture železnica Srbije“. Poledici i ostalim osumnjičenim predložen je pritvor do 30 dana.

Kako navodi tužilaštvo, sumnja se da je ova „ekipa“ nameštala javne nabavke u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. Pored toga što su za godinu dana dodelili 11 poslova firmi ZGOP, o čemu je „Alo!“ juče pisao, ova „ekipa“ nameštala je poslove i firmama „Korun Honda“, „Hemos impregnacija“ i „Progres Mali Zvornik“. Vrednosti ugovorenih poslova sa ovim firmama u 2019. iznosila je 250.794.951 dinar ili 2.125.380 evra.

Železnica

Foto

Železnica, Foto: Foto

Kompanija ZGOP apsolutni je prošlogodišnji šampion poslovanja sa „Infrastrukturom železnice Srbije“. ZGOP je učestvovao na 11 tendera i na svih 11 pobedio. Međutim, ZGOP nije jedini koji je išao na sigurnu pobedu kod „Infrastrukture“, što je, kako tvrdi izvor „Alo!“, otvorilo vrata sumnji da se tenderi dogovaraju.

Železnica

Foto

Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

Tokom prošle godine firma „Progres Mali Zvornik“ iz Velike Plane ostvarila je takođe 100 odsto učinak na tenderima - šest ostvarenih pobeda od isto toliko učešća. Samo tokom jednog dana ova kompanija sklopila je sa „Infrastrukturom“ poslove vredne 10.000.000 dinara, dok je ukupna vrednost dobijenih radova 88.288.347 dinara. Mirčetić

Velja: Ukradeno je 720 miliona evra

Velimir Ilić, predsednik NS-a i bivši ministar infrastrukture, ponovo je juče izneo optužbe na račun ministarke Zorane Mihajlović. - To da se radi o ozbiljnim mahinacijama, govori i hapšenje najbližih saradnika ministarke Zorane, koji su u iskazima pred sudom tvrdili da su deo novca davali njoj. Na osnovu papira i dokumentacije koju imam, a koju sam predao tužilaštvu, na raznim poslovima ukradeno je 720 miliona evra - napisao je on juče na svom nalogu na Tviteru. Podsetimo, Ilić je sredinom januara tvrdio da su direktori u resoru građevine i infrastrukture prinuđeni da „skupljaju harač i rade isključivo za veliku ministarku i njenog supruga Vladu“.

Među omiljenim saradnicima srpskih železničara jeste i privatno preduzeće „Korun Honda“ d.o.o. iz Stare Pazove. Oni su prošle godine konkurisali na četiri tendera i na sva četiri pobedili. Direktor ovog privrednog društva je Dušan Bilanović, a od „Železnica“ su u 2019. inkasirali 27.658.850 dinara.

Ništa lošije nije prošla ni firma „Hemos impregnacija“ iz Bijeljine, koja je učestvovala na četiri tendera i na sva četiri pobedila, a vrednost ugovorenih poslova je 134.847.754.

Advokat Ivana Ninić u razgovoru za „Alo!“ kaže da nameštanje poslova u „Železnicama“ traje decenijama i da nije tajna da rukovodstvo prilagođava tendere favorizovanom ponuđaču.

- „Železnice“ kao da su firma koja jedino može da funkcioniše po principima ugovorene ekonomije. To znači da neka ekipa i rukovodstvo, uz obavezan amin centara moći, nameste nekoj firmi posao i uzmu proviziju za sebe. Tako to funkcioniše - objašnjava Ninić.

Podsećamo, Miodrag Poledica, desna ruka Zorane Mihajlović, sumnjiči se da je zajedno s nedavno uhapšenim Miroljubom Jevtićem, v. d. direktorom „Infrastruktura železnice Srbije“, pomagao da u postupcima javne nabavke budu favorizovane određene kompanije.

Železnica

Foto

Miodrag Poledica, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

U saopštenju tužilaštva se precizira da je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv Miroljuba Jevtića, Branimira Alimpića, Zorana Stanojevića, Mirka Međa, Predraga Ćurčića i Miodraga Poledice. Jevtiću, Alimpiću i Ćurčiću stavlja se na teret da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok se Poledica tereti da im je u tome pomogao.

Ispravka

„U štampanom izdanju dnevnog lista ’Alo!’ u utorak, 4. februara 2020. godine, na 2. i 3. strani u tekstu pod naslovom ’Zoranin sekretar pao zbog 9 miliona evra’, objavljena je neistinita i netačna informacija da je jedan od uhapšenih „visokopozicioniranih ljudi u ’Infrastrukturi železnice Srbije’ i Marko Jeremić. Marko Jeremić, menadžer za saobraćajne poslove u ’Infrastrukturi železnica Srbije’, nije uhapšen“, navodi Jeremić u saopštenju dostavljenom našem listu. Redakcija narodnih novina „Alo!“ izvinjava se Marku Jeremiću zbog nenamerne greške.

 

Komentari (2)

aksa

05.02.2020 14:54

Samo sto ministarkine nemere nisu dobre bar sto se tice gradjana Srbije.

lule

05.02.2020 20:47

Ministarka cista ko suza a oko nje sve sami muljatori.