Zoran Marjanović
Dejan Briza

 

 

 

 

Zoran Marjanović

Dejan Briza

Zoran Marjanović, Foto: Dejan Briza

* Počinje suđenje decenije u sredu

* Zoran Marjanović opet na optuženičkoj klupi

* Maratonska istraga zločina u Borči, koju su pratile brojne kontroverze, bezmalo je trajala punih 38 meseci

 

Viši sud u Beogradu održaće u sredu, 11. septembra, pripremno ročište na suđenju Zoranu Marjanoviću (41), koji je optužen da je 2. aprila 2016. brutalno ubio svoju suprugu, pevačicu "Granda" Jelenu Krsmanović Marjanović (33), a čiji je leš pronađen sutradan u kanalu pored nasipa u beogradskom naselju Borča.

Jelena Marjanović

Privatna arhiva

Jelena Marjanović, Foto: Privatna arhiva

Tako će suđenje za najmisteriozniji slučaj u istoriji srpske kriminalistike, koji neprekidno izaziva pažnju domaće javnosti, ali i medija u regionu, zvanično otpočeti nakon 41 meseca od zločina.

Bez javnosti

Marjanović je zvanično osumnjičen za ubistvo supruge u septembru 2017, godinu i po dana nakon zločina, kada je i uhapšen. U pritvoru je proveo 10 meseci, nakon čega ga je Apelacioni sud pustio da se brani sa slobode.

- Ukoliko Zoran na bilo koji način počne da ometa sudski postupak, odnosno da se ne odaziva pozivima suda i izostaje sa zakazanih pretresa, sud bi ponovo mogao da mu odredi pritvor - kaže sagovornik.

Zoran Marjanović

Alo!/ Rajko Ristić

Zoran Marjanović, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

On ističe da će se predstojeće pripremno ročište, kako to nalaže zakon, održati iza zatvorenih vrata, odnosno bez prisustva javnosti.

- Na pripremnom ročištu se optuženi samo kratko izjašnjava o krivici, odnosno odgovara da li priznaje delo za koje se tereti ili ne. Potom zamenik tužioca i advokati odbrane predlažu sudu dokaze koje planiraju da izvedu tokom postupka, o čemu sudija odlučuje tokom postupka. Nakon toga, zakazuje se novi termin za glavni pretres i početak dokaznog postupka koji će najverovatnije biti javan - kazao je dobro obavešten izvor.

On napominje da zakon ostavlja mogućnost da se pojedina suđenja vode bez prisustva javnosti, odnosno da predsedavajući sudija zbog specifičnosti samog slučaja isključi javnost.

- To se u ovom postupku najverovatnije neće desiti jer nema objektivnih razloga. Glavni pretres otpočinje uvodnim rečima, odnosno čitanjem optužnice, nakon čega će Marjanović moći da detaljno iznese svoju odbranu - kaže sagovornik.

U sredu mora da se pojavi u Katanićevoj! Biće izneti svi dokazi, a dva su TEŠKA MISTERIJA!

Pripremno ročište u medijski najpraćenijem sudskom predmetu u Srbiji - ubistvu folk pevačice Jelene Marjanović - posle više od tri godine istrage, počeće sledeće sedmice u Višem sudu u Beogradu. Zoran Marjanović, Foto: Alo!/ Dejan Briza * Zoran Marjanović u sredu, 11.

Pale dve optužnice

Maratonska istraga zločina u Borči, koju su pratile brojne kontroverze, bezmalo je trajala punih 38 meseci. Više tužilaštvo je prethodno iz dva navrata podizalo optužnicu protiv Marjanovića, ali je Apelacioni sud nakon žalbenih postupaka iznova nalagao da se istraga dopuni.

- Tek je treći optužni akt iz juna ove godine postao pravosnažan nakon što je tužilaštvo, po nalogu apelacije, otklonilo sve nedostatke. Odbrana je i na ovu optužnicu uložila žalbe, ali ih je sud ocenio kao neosnovane mesec dana kasnije - kaže naš sagovornik.

- Nisam ubio svoju suprugu. Protiv mene se vodi hajka od trenutka kad je ona pronađena mrtva, neobjašnjivo mi je zbog čega je to tako - bilo je prvo što je Marjanović rekao na saslušanju, a potom je do detalja opisao trenutak kada je Jelena nestala na nasipu.

- Tu su bili brojni svedoci koji su nas videli i koji su videli kako je Jelena sama otišla na nasip tako što se popela i krenula u pravcu druge rampe. Ja sam ostao s Janom i posle 15 do 20 minuta dete i ja smo se takođe popeli na nasip i krenuli u susret Jeleni. Nigde je nije bilo, dozivao sam je i bezuspešno zvao telefonom. Potom sam pozvao prijatelja policajca da ga pitam šta da radim, a zatim i oca i brata.

Jelena Marjanović

Privatna arhiva

Jelena Marjanović, Foto: Privatna arhiva

Za razliku od Zorana, koji se na saslušanju u tužilaštvu uredno branio od optužbi, njegovi otac Vladimir, majka Zorica, stariji sin, kao i brat Miloš i snaja Milica, danas inače zvanični staratelji njegove ćerke Jane, iskoristili su svoje zakonom predviđeno pravo da kao najbliži srodnici ne svedoče. Da li će se na istu odredbu zakona pozvati i na predstojećem suđenju, trebalo bi da bude poznato već nakon pripremnog ročišta.

Zoran Marjanović

Alo!/ Dejan Briza

Zoran Marjanović, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Odlukom tužilaštva i suda, status oštećene u postupku imaće samo Jelenina ćerka Jana (8), koja je u trenutku ubistva majke imala pet godina. Tokom istrage ona je saslušana kao svedok u prisustvu psihologa i veštaka.

Uprkos naporima pravnog zastupnika članova Jelenine porodice Krsmanović, njena sestra od strica Teodora, koja joj je najbliži živi srodnik posle ćerke, taj status nije dobila. Upravo zbog toga Teodorin advokat nije mogao da učestvuje u istrazi koja je vođena protiv Zorana, već je porodica angažovala privatni Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada, koji je vodio sopstvenu istragu. Zbog činjenice da Centar nije mogao da raspolaže, ali ni da bude zvanično upoznat sa svim dokazima kojima je raspolagalo tužilaštvo, njihova istraga, kao i njeni rezultati nisu pravno utemeljeni, niti će se o njima govoriti na suđenju.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Krvavi pir na Zvezdari!