Hitna pomoć
Tanjug/Tanja Valič
Hitna pomoć

Tanjug/Tanja Valič

Hitna pomoć, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dvogodišnja devojčica preminula je juče u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je pozlilo na Vlasinskom jezeru. Porodica je devojčicu sama prevezla do najbliže zdravstvene ustanove jer Hitna pomoć nije mogla da dođe na lice mesta.

Iz Doma zdravlja Crna Trava im je rečeno da nisu u mogućnosti da izađu na teren i savetovali su da se pozove služba u Surdulici, iz koje su navodno poručili da roditelji sami transportuju devojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju".

Pročitajte još:

Svetislav Đikić, jedan od meštana koji je prvi pritekao u pomoć porodici sada preminule devojčice, ispričao je da su na sve načine pokušali da stupe u kontakt sa nekim lekarom koji bi došao da ukaže pomoć detetu, ali da se oni nisu odazvali.

- Bio sam sa svojom porodicom na jezeru i odjednom smo čuli da neko doziva upomoć. Svi smo pritrčali kod devojčice. Ona je već tada bila bez svesti, a prethodno je jednom povratila. Rekao sam im da ne paniče i da se naprave detetu mesta da može da diše, a onda smo svi krenuli da zovemo pomoć. Tu je bio i direktor obližnjeg odmarališta i on je čovek sve pokušao samo da neko dođe i pomogne detetu - priča i dalje potreseni Crnotravac.

Oglasio se doktor Dimitrije koji je primio poziv preplašenih roditelja: Evo šta je rekao o slučaju devojčice koja je preminula na Vlasinskom jezeru!

AUTOR: JugMedia/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 16.08.2019. 15:26 Doktor Dimitirje Stojanović iz Doma zdravlja Crna Trava potvrdio je da je dobio poziv u večernjim satima (oko 20 sati) od osobe koja je tvrdila da dete ima gušenje.

Đikić tvrdi da je doktor u Domu zdravlja u Crnoj Travi rekao da nema mogućnost da dođe i da porodica krene put Surdulice gde je sledeći najbliži doktor.

- Surdulica je 40 kilometara udaljena od jezera, a Crna Trava 10 kilometara. Pošto nije hteo da dođe, mi smo dete stavili u kola i porodica je krenula. U međuvremenu smo kontaktirali policiju i objasnili kakva je situacija, zamolili smo ih da ne zaustavljaju kola jer će sigurno ići velikom brzinom. Oni su nam maksimalno izašli u susret, čak su i ispratili kola - priča Đikić i dodaje da su nedugo potom saznali da je devojčica preminula.

Podsetimo, u petak je za portal "Jugmedia" direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu doktorka Milena Stanković Mitrović rekla da lekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru. Kasnije se za isti portal oglasio i sam lekar iz DZ Crna Trava koji je prethodne večeri primio poziv.

Doktori Dimitrije Stanković je rekao da je poziv stigao od 20 sati od osobe koja je tvrdila da dete ima gušenje, te da im je savetovao da pozovu surduličku Hitnu pomoć.

- S obzirom na to da sam upravo bio poslao jedan hitan slučaj za Leskovac, nisam imao vozača, savetovao sam im da pozovu surduličku hitnu službu računajući da možda negde imaju na terenu vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno. Savetovao sam im i da krenu prema vozilu, ako je u blizini. Takođe sam im rekao da, ukoliko ne uspostave kontakt sa surduličkom hitnom službom ili oni ne mogu da stignu iz nekog razloga, pozovu opet nas - rekao je Stanković za portal "Jugmedia".

On je istakao i da je u međuvremenu pozvao kolege.

Prava DRAMA odvija se pred našim očima posle EKSPLOZIJE! IMA ŽRTAVA!

AUTOR: Alo.rs/ D.N/ N.M. DATUM I VREME: 16.08.2019. 13:50 U Fabrici boja i lakova u vikend naselju Bela zemlja kod Užica oko 10.30 sati danas je izbio požar. Užice požar, Foto: printscreen * Požar u fabrici u Užicu * Odjeknule dve jake eksplozije * Vatrogasne ekipe su na terenu i rade na gašenju požara Meštani kažu da su uoči požara odjeknule dve jake eksplozije.

- Kontaktirao sam sa dvojicom vozača koji nisu bili u smeni, za slučaj da moramo na teren. Inače, mi po zakonu ne smemo da napuštamo radno mesto u Domu zdravlja Crna Trava jer u popodnevnim i noćnim satima radi samo jedan lekar. Nezavisno od toga, da su me ponovo pozvali i da su rekli da surdulička služba nema u blizini vozilo, ja bih krenuo na teren. Pošto se nisu više javljali, potražio sam broj u našoj evidenciji sa kog je stigao poziv i bio je nedostupan. Veoma mi je žao što je došlo do ovakve situacije, ali namere su mi bile najbolje - rekao je za lokalni portal dr Stojanović.

Svetislav Đikić, sa druge strane, tvrdi da iz Doma zdravlja niko nije pozvao.

- Mi smo ostali da sedimo na jezeru do 22.30, čekajući povratnu informaciju od roditelja. Tada su nam javili da je devojčica preminula. Nemoguće je da on nije uspeo da pozove jer su sve linije bile otvorene jer smo očekivali poziv porodice - kaže Đikić.

Vranjska policija je za portal "Južne vesti" potvrdila da im je oko 20 sati prijavljeno da je u Domu zdravlja u Surdulici dovedeno maloletno dete bez svesti. O svemu je obavešteno i Više javno tužilaštvo u Vranju koje je naložilo obdukciju.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!