danilo filić
Privatna arhiva
danilo filić

Privatna arhiva

Danilo Filić, Foto: Privatna arhiva

Harmonika dugmetara koju je porodica Filić iz Kragujevca platila 36.000 dinara, nasedajući na priču prodavca iz oglasa „da je u ful stanju”, posle 15 dana je bila neupotrebljiva, jer joj je žižak pojeo klavijaturu! 

Prodavac iz Niške Banje im je pre dva meseca obećao da će im zameniti harmoniku “čim nabavi drugu”, ali je ubrzo posle toga prestao da im se javlja na telefon i nestao bez traga! Jasmina Filić, koja sa mužem i devetoro dece živi u naselju Male pčelice u Kragujevcu kaže da je žizak, koji je bio učauren u harmonici, bukvalno napravio rupu na klavijaturi i skroz je progrizao! 

harmonika

Privatna arhiva

Harmonika, Foto: Privatna arhiva

- Kada je sin Danilo (9) počeo da vežba na harmonici, ugledao je čitavu rupu na klavijaturi! Pomerila sam malo klavijaturu prstima da vidim kolika je rupa, ali je iz nje počelo da ispada kao da brašno sejete! Bube i tu prašinu sam istresla i pokupila pola đubrovnika. To sam sve slikala i poslala prodavcu Aleksandru M. iz Niške Banje na Viber da se uveri šta se desilo. Kada sam ga pozvala, obećao mi je da će nam zameniti harmoniku “čim nabavi novu”. Međutim, posle tog razgovora je isključio telefon i od 28. juna kao u zemlju da je propao. Ostali smo i bez para i bez harmonike, a sinu je neophodna za školu. Prevaranta smo prijavili policiji, ali su nam tamo rekli da protiv njega možemo samo da podnesemo privatnu tužbu za prevaru. Nekad nemam ni za hleb, a kamoli da plaćam taksu za tužbu - ogorčeno kaže Jasmina Filić.

Pare za harmoniku skupio je njihov prijatelj iz Austrije zahvaljujući prilozima Srba koji tamo rade.

- Nebojša iz Austrije je hteo da nam pomogne, jer je Danilo odličan đak u muzičkoj školi i ima talenta za harmoniku. Nije uspeo tamo da nađe odgovarajući instrument, pa je pare uplatio mom mužu na tekući. Rekao nam je da preko oglasa nađemo harmoniku “skala” od 80 basova, jer su takve iste u prodavnici jako skupe. Eto, dobili smo pare od dobrih ljudi i na kraju naleteli na prevaranta - prepričava na Jasmina svoju muku.

harmonika

Privatna arhiva

Porodica Filić, Foto: Privatna arhiva

Porodica Filić sa devetoro dece živi u naselju Male pčelice u Kragujevcu i dovija se da preživi. 

- Muž je sa Kosova, a ja sam iz Gruže. Gajim decu, a muž pokušava da nađe posao i zaradi za hranu. Konobar je po profesiji, ali mu je svaki posao dobrodošao. Molili smo i gradonačelnika da mužu nađe bilo kakav posao, ali nam nisu izašli u susret. Ne tražimo milostinju, već šansu da pošteno zaradimo. Ide zima i bojim se kako ćemo nabaviti drva za ogrev i hranu za decu - zabrinuto kaže Jasmina na kraju razgovora.
Prodavca smo pozvali na fiksni telefon, ali nam se javila njegova baba, tvrdeći da on sa njom ne govori i da joj se ne javlja.

 

harmonika

priva

Jasmina Filić,  Foto: privatna arhiva

 

Nemam ni za hleb, a kamoli za tužbu!

Jasmina Filić kaže da je sa mužem otišla u policiju kada je shvatila da su prevareni. - Prijavili smo Aleksandra M. iz Niške Banje policiji i pokazali im račun, koji smo platili brzoj pošti posle isporuke harmonike. Tamo su nam rekli da protiv njega možemo da podnesemo samo privatnu tužbu za prevaru. Ima dana kad deci nemam da kupim čak ni hleb, a kamoli da pišem tužbu i plaćam takse - jada se prevarena žena.

 

Komentari (18)

gaga

28.08.2017 12:37

možda će da zvuči zlo ali, zašto rađaš decu a posle nemaš od čega da ih izdržavaš. i ja želim puno dece ali uslova imam za dva, i dva sam i rodila. ne razumem vas uopšte.

Nismo mi ovakvi ... za bolje nismo ne ne...

28.08.2017 14:03

@gaga - Eto prodaj ta dva pa ćeš imati uslove za više dece a plus i ta dva tvoja prodata su opet tvoja i tako . I na kraju kako dodjes do te matematičke formule da imaš uslov za dva a na primer posle ti muž pobegne na primer u Rusiju a ti padnes u postelju ili pak dobiješ na lotou a ti odlučila da imas samo dvoje a posle ne bude tako... Ili sta ako neko tako pametan,matematicki potkovan i proracunat, ljubomoran,zavidan,sebican itd planira samo jedno dete a dobije dvoje odjednom ili pak troje...itd itd

Da

28.08.2017 15:55

@gaga - zvucis kao zla osoba! Jel ona od tebe ili bilo koga trazila nesto?? Nije! Samo je opisivala kakvog sljama danas ima koji je spreman na svaku vrstu prevare i da ona nema sredstava da tuzi sudu prevaranta! Sram vas bilo!

Sram vas bilo

29.08.2017 08:44

@gaga - Srbe ne razumete kad imaju puno dece a takvih je manje od 1 %. Kako razumete cigane koji imaju po pravilu copore dece. A nece da rade. Hoce da prose, kradu, otimaju, dobijaju SVE besplatno... ako im deci od 9 ili 10 godina ne date sve iz dzepova i torbi, ta "deca" bodu nozevima ili spaljuju.

Jbs nas

28.08.2017 12:55

Bez obzira na sve i na stranu politiku ,ali jbg sramota je i žalosno i jadno i bedno je da država(nije nikada ni imala) bilo kakav sistem za pomoc za ovakve slučajeve a za tkz Nikolićevu tamo neku kancelariju za trla baba lan da ja primim platu ima milion evra mesečno . Samo mali primer naše propasti a ima ih na svakom ćošku . Takonda izumrecemo mi kao nacija vrlo brzo još par generacija i gotovo ..

Sneza

29.08.2017 10:05

@Jbs nas - Nece izumreti nacija. Bice Jugovica. Citajte gore ranije postove. Radjaju toliko dece a ni za jedno nemaju vreme. Nije mi jasan princip od takvih ljudi. Sta je poenta imati tako mnogo dece? Sta taj roditelj moze da pruzi toj deci? I na kraju kriva drzava i ostali. Ko ce bre nas narod dovesti u normalu kad smo luda sorta. Sami sa sobom i medju sobom ne mozemo. Ako neko donosi zaradu u drzavu i treba mu dati platu. Nisam protiv. Ali i ove zatvorenike i lenstine treba na posao terati,ima ih dosta.

Sneza

28.08.2017 12:57

Zalosno je sto je se sve to dogodilo. Ali zalosnije je to sto zena radja po devetoro dece pa sad misli da li ce imati sta da jedu. Kakva god da je nacija u pitanju nije normalno u danasnje vreme toliko dece imati. Iako zivim u inostranstvu ni ja ne bi mogla da hranim 11 clanova porodice. Izvini gospodjo umesto sto kosu farbas i goris bolje sebi sredi zube. Ti si mlada i ti bi mogla da ides na posao. Drzava treba takve roditelje da organizuje. Deca u vrtic, roditelji na arbeit. Manje seksa.

CCCC

28.08.2017 14:33

@Sneza - DECA SU DAR OD BOGA ,KAKO TE NIJE SRAMOTA DA OVAKO NESTO NAPISESMENE JE SRAMOTA STO PROCITAH TVOJ KOMENTAR ,I NIKO NISTA NE TRAZI NI OD KOGA SAMO KOMENTARISE ZENA DA JE NA SVU MUKU I PREVARENA.SA CIME IMAS TI DA SE POHVALIS ?SA TIM STO RADIS U INOSTRANSTVU STO SI DOSLA OVDE KAO IZBEGLICA DOBILA PLAC I SVE OD OVE DRZAVE PA POBEGLA U INOSTRANSTVO A OVDE I DALJE CAPAS OD OVE DRZAVE .DANAS JE VELIKA GOSPOJINA PRAZNIK MAJKI I ZENA JASMINA SRECNO A TI SNEZANA POMOLI SE PONEKAD BOGU

Marko

28.08.2017 15:29

@Sneza - Sram te bilo! Takvi ste vi koji odete u inostranstvo tamo perete švapske klozete i jedete kučeće paštete, pa kad dojete ovde besnite i ponašate se prema nama kao prema marvi, a ovamo jednu majku koja je rodila devet Jugovića kritikuješ?! On je ispunila osnovnu Božiju zapovest,, Rađajte se i množite i napunite zemlju,,a ti sta si ispunila? Ono što peva Era ... sad sinovi ili snaje to će neko da prodaje... Sram te bilo

Sneza

29.08.2017 07:22

@Sneza - Kako Vas nije sramota. Kome ona radja bre Jugovice? Sta lupate ko ludi. Da li Vi znate koliko treba ulagati u jedno dete da se iskoluje i zivi u normalnim uslovima. Nije samo imati copor dece. Trebaju ta deca da vide i bioskio i bazen i pozoriste. Gde je more. Ma kome vi pricate i drzite propoved. Vi se molite bogu i cekate sve gotovo. Mislite glavom samo povrsno.Ja makar radim pa nek i cistim javni WC. Sta ces ti? Zivis od socijale?

kosta sorajic

29.08.2017 07:37

@Sneza - zasto se ,,majka devet jugovica sa bogdanom,, ne vrate na kosovo.muz je sa kosova gde ima imanje kucu itd. ili je sve to u medjuvremenu prodao i posta zet od gruze.sto se tice prevare zna gde stoji prevarant arminiku na ledja i pravac na vrata prevarantu.pare ili zivot ili nova armonika i bog te veselio.

Sneza

29.08.2017 09:47

@Sneza - Moram da odgovorim CCCC da izbeglica nisam.Od rodjenja sam drzavljanin Srbije. Nisam nikad nista dobila od drzave.Niti moji roditelji. Moji roditelji cak ni deciji dodatak nisu dobijali za mene i sestru.Vi kao i ispod podpisani Marko meni drzite neku prediku.Sto vi sami niste podigli 9 dece.Nemoje molim Vas da budete toliko bezobrazni.Deca nisu stvar. Decu treba izvesti na pravi put.Iskolovati.Imam dboje i znam koliko vremena trebam da im posvetim.Deca trebaju paznju,ljubav.Bilo vama ok ili ne!

MARKO

29.08.2017 16:55

@Sneza - Vidite, detetu nije neophodan bioskop, ni more, ni Air max patike ,detetu je neophodna LJUBAV, a nje u višedetnim porodicama ima mnogo.Deca moraju da nauče da dele i da ne budu sebični, kao što ste Vi koji tako govorite! Čuvaj Ti tvoja dva deteta, i vaspitavaj ih da budu robovi potrosackog društva, ali zapamti sledece: Kada ostaris, ostanes sama, a tvoja NEW AGE deca odu za lovom kako si ih naucila setices se sta si pisala sada. A ova majka ce ostareti barem pored jednog od svoje devetoro dece..

MARKO

29.08.2017 17:06

@Sneza - I JOS NESTO! JA SAM JEDINAC ZAVRSIO SAM FAKULTET I ZAVRSAVAM DOKTORSKE STUDIJE, RASTAO SAM I IMAO SVE TO STO KAŽEŠ DA JE NEOPHODNO, ALI SAM BIO U ŠKOLI INTERNATSKOG TIPA GDE SAM NAUČIO DA JE NAJVEĆI DAR IMATI OKO SEBE PRIJATELJE SA KOJIMA SI SPREMAN DA SVE PODELIŠ!ZATO PRIčAM OVO IZ ISKUSTVA, JA SADA TREBA DA IDEM ZA SVOJIM ŽIVOTOM A MOJA MAJKA KOJA JE PRE 30 GODINA RAZMISLJALA KAO TI OSTAJE SAMA, A MENE DUŠA BOLI, ŠTO NEMA JOŠ NEKO KO JE VOLI KAO JA A KO CE JOJ BITI BLIZE. RAĐAJTE DECU LJUDI...

n.m.

28.08.2017 13:24

mislim ipak da decu treba radjati pa nek ih ima i 20 a normalno je da porodica sama nemoze toliko dece da odgaja pa da smo normalna zemlja kao sto i nismo svi koji imaju toliko dece drzava bi morala da brine za njih

Sneza

29.08.2017 09:56

@n.m. - Nisam protiv radjanja ali dete treba da ima uslove. Da li vi vidite kako zive ta deca? Ta deca nemaju nista. Zeljni su svega. Lako je Vama tako govoriti. Stavite se u njihov polozaj. Sit gladnom neveruje. Kad ste za zivot da se patite izvolite radjajte. Briga nekog za vasu dece... pa i drzavu. Zivite kao u Indiji ako mozete. Briga nekog. Svako ko hoce da ulaze vreme,novac, ljubav u dete dosta mu je 2,3 dece.. ostalo je ludost. Cista ludost.

Šone

28.08.2017 15:45

Neka ste svi živi i zdravi. I neka momak vežba uporno, da pomogne familiji da opstane. Biće harmonika i na poklon. Siguran sam da mnogi imaju instrument koji propada, a niko ga ne svira. Mira Adanja Polak stalno poklanja instrumente u svojoj emisiji. Javite joj se.

nana

28.08.2017 16:18

Važno je da imaš šest lažnih facebook naloga a za tužbu nemaš. I treba da ti isključi telefon!