Hapšenje, španska policija
MUP
Hapšenje, španska policija

MUP

Hapšenje, španska policija, Foto: MUP

 

Otac i sin Mirko (66) i Dragan Đanković (39), koji su uhapšeni u Šidu zbog šverca 800 kilograma kokaina, nađenog na jedrilici nasred Atlantika, pali su na prvom poslu s drogom!

Kako „Alo!“ saznaje, oni su za prebacivanje droge iz Južne Amerike u Evropu angažovali iskusnog zemljaka Vladislava Funštajna (45), koji je radio za Majkla Dokovića, čoveka sa više identiteta, poznatog kao „hrvatski El Čapo“.

Radili sa jednim Rusem i Meksikancem, na pakete stavili jedan bizaran detalj! (FOTO UHAPŠENIH)

AUTOR: Novosti/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 02.09.2019. 17:55 - 02.09.2019. 18:16 Kokain je zaplenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

 

Na jedrilici u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu otkrivena je i uhapšena grupa koja je krijumčarila drogu iz Južne Amerike. Na plovilu je pronađeno oko 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće, vrednosti oko 50 miliona evra. Uhapšena su tri člana posada, Rus Sergej Rašokin (48), Meksikanac Emanuel Alehandro (24) i Srbin Vladislav Funštajn iz Erdevika kod Šida.

Istovremeno, u Srbiji su uhapšeni Mirko i Dragan Đanković zbog sumnje da su im bili logistička podrška.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Otac i sin su bili potpuni anonimusi! Nisu poznati u svetu kriminala. Ovo im je bio prvi posao s drogom, kojim su hteli da zarade velike pare. Povezali su se sa ljudima iz tog posla, a Dragan je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i hvalio se putovanjima širom sveta, kao i meksičkom vizom! Pošto nisu imali iskustva, angažovali su Funštajna da vodi ovu isporuku i prebaci drogu - navodi naš izvor i dodaje da je Funštajn već imao dosije zbog droge.

Hapšenje, španska policija

MUP

Hapšenje, španska policija, Foto: MUP

 

- Pao je sa 100 kilograma marihuane, a 2015. je u Hrvatskoj osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 4.650 evra. Uhapšen je prilikom primopredaje marihuane, koju je nosio u koferu i rancu. Njegova ćerka je poznati model i manekenka - kaže naš sagovornik.

Osim petorice uhapšenih, srpska policija traga za još jednom osobom.

- Funštajn je iskusni moreplovac i ranije je plovio uglavnom pod hrvatskom zastavom. Muškarac za kojim se traga je glavna karika, a sumnja se da su se Đankovići preko njega povezali s Funštajnom. On ih je navodno spojio i sa ekipom iz Crne Gore, a ima nagoveštaja da je zaplenjeni kokain trebalo da stigne u Crnu Goru, a potom da se rastura dalje. Sumnja se da je tovar droge pripadao hrvatskoj mafiji, kojoj je Funštajn bio blizak - tvrdi naš sagovornik.

Šokantan preokret, mislili da je zbog kokaina, a onda otkrili! Ubijaju se ZBOG VOĆA KOJE SVI JEDEMO!

AUTOR: Jutarnji list; D.K. DATUM I VREME: 12.08.2019. 09:51 Devetnaest mrtvih polugolih tela meksički mafijaši obesili su da vise sa mosta u gradu Uruapanu. Meksički mafijaški karteli poznat je po okrutnosti u međusobnim obračunima, a samo prošle godine u njima je stradalo 35.964 ljudi.

 

Kako saznaje „ Alo!“, sva trojica srpskih državljana radila su za „hrvatskog El Čapa“.

- Otac i sin su angažovali Funštajna kako bi zapravo „El Čapovu“ isporuku preneli iz Južne Amerike u Evropu. Šef hrvatskog podzemlja i glavni čovek za isporuke kokaina je poznat kao „hrvatski El Čapo“, a važi za čoveka sa više lica i lažnih imena - navodi naš izvor.

Španska policija je ključne informacije o ovoj pošiljci dobila od naše policije.

- Naši su najpre dobili informacije o pošiljci i ljudima koji su uključeni u to. Počeli su da ih prate i proveravaju. Dobili su informacije da su tri Srbina u Meksiku kupila jedrilicu, koju su potom prepravljali. Presretanjem razgovora, saznali su i tačnu rutu kojom će se kretati i to dojavili Špancima - otkriva naš izvor.

 

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Brendirali pakete fotkama Gavrila Principa

Na zaplenjenim paketima kokaina nalazila se fotografija srpskog junaka Gavrila Principa.

- Jedni tvrdi da je običaj mafije da brendira svoju robu i da na taj način poruči drugima - ne diraj moj paket. Međutim, ima nagoveštaja da je u ovom slučaju lik Gavrila Principa izabran zbog ubistva u Beču koje je imalo veze sa drogom. Na taj način su hteli da pošalju određenu poruku suparničkom klanu - navodi naš izvor.

 

Ko je „hrvatski El Čapo“

Majkl Doković je poznat pod nadimkom El Čapo, a koristio je mnogo imena. Rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici, a koristio je imena Majkl Bugati, Majkl Ilirjan, Živko Jović, Radovan Trzina i druga. Važi za hrvatskog bosa kada je u pitanju kokain, iako je rodom iz Podgorice. Počeo je kao sitni prevarant u SAD, a danas je jedan od najpoznatijih pripadnika balkanskog podzemlja. Od 1981. je promenio više identiteta. Hapšen je više puta u Americi, a ove godine je objavljena informacija da je konačno pao u Švajcarskoj. On je sa dvojicom saradnika privatnim mlaznjakom preneo 600 kilograma kokaina i 18 miliona evra iz Latinske Amerike. Uhapšeni su u Bazelu dok su pretovarivali drogu.

 

 

Srpski policajci nagrađeni novčano

Ministar policije Nebojša Stefanović juče je novčano nagradio pripadnike Uprave kriminalističke policije koji su došli do informacija na osnovu kojih je španska policija zaplenila 800 kilograma kokaina.

- Drago mi je da su naši operativci došli do ključnih informacija, posle čega je realizovana ova veoma važna akcija. Sprečeno je da kokain dođe na naše ulice, na ulice drugih država Evrope i da novac od droge bude upotrebljen za jačanje mafijaške hobotnice - rekao je Stefanović i dodao da je ova akcija nastavak dobre međunarodne saradnje i rezultat intenzivnog petogodišnjeg rada kriminalističke policije, koja svake godine beleži sve veće zaplene droge.