Karteli
screenshoot/Youtube
Karteli

screenshoot/Youtube

Karteli, Foto: screenshoot/Youtube

Međutim glave više ne lete zbog prevlasti u trgovini drogom, već zbog trgovine - avokadom. Ultrapopularno voće trenutno je isplativije od kokaina - nema popularne dijete bez avokada, nema medijskih nutricionističkih saveta koji ga izostavljaju.

Avokado je postao hit namirnica, a cena mu stalno raste. Zbog velike potražnje nema ga dovoljno na tržištu. Američki mediji izveštavaju da tamošnji restorani ne mogu da zadovolje potražnju, pa umesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove. Zbog vrućina i suše cene su drastično skočile. Za godinu dana porasle su za 129 posto.

PROČITAJ JOŠ:

"Kutija sa 11 kilograma avokada koštala je 66 dolara, a sada je 110 dolara, rekao je Karlos Tome, menadžer poznatog meksičkog restorana ​u Los Anđelesu.

Trenutno uopšte nema avokada jer se čeka nova žetva. Ugostitelji se snalaze, pa koriste smesu tikvica, maslinovog ulja i par egzotičnih sastojaka da bi dobili sos gotovo identičnog okusa kao što ga ima guakamole, poznati sos od avokada. Avokado je postao toliko vredan zbog njega pada i krv. Kao i ostalo voće i povrće, Amerikanci većinu avokada kupuju iz Meksika, skoro 99 posto.

Zbog velike potražnje u Meksiku se krče stogodišnje šume da bi se proširili zasadi pod avokadom. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potiče iz meksičke pokrajine Mičoakan, jedne od pokrajina sa najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi Jutarnji list. Uruapan, mesto u kojem je ove nedelje pronađeno 19 izmasakriranih tela, drugi je najveći grad u toj pokrajini. Mafijaški karteli bore se za zaradu u unosnoj trgovini. Svaki četvrti kamion s avokadom se ukrade svakoga dana.

“Avokado je industrija vredna milijarde dolara, suviše atraktivna za mafijaške grupe”, kaže Falko Ernst, viši analitičar meksičkog ogranka Međunarodne krizne grupe. Novi leševi nikoga nisu iznenadili. Uz poruku o svojoj moći potpis je ostavila rastuća kriminalna organizacija Nova generacija Jalislo (CJNG).

Svetu preti teška ŽEĐ, vodiće se ljuti ratovi, a Srbiji se sprema IZNENAĐUJUĆI scenario!

AUTOR: Novosti/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 11.08.2019. 22:46 - 12.08.2019. 00:09 Alarmantni podaci o ugroženosti globalne populacije zbog nemogućnosti pristupa izvorištima vode govore da će se ratovi u budućnosti možda voditi zbog nje. Suša, Foto: S.

“Dragi ljudi, nastavite sa svojim navikama”, napisali su na ogradu mosta s leševima i potpisali se velikim crvenim slovima CJNG. Među ostalim okrutnim konkurentima, momci iz CJNG istakli su se po spremnosti za krvavi obračun s vlastima. U maju se pojavio video sa naoružanim pripadnicima CJNG kako paradiraju ulicama Zamore, takođe grada u Mičoalanu, u vozilima sa oznakama CJNG. Ovaj defile su snimili dan nakon obračuna s lokalnom policijom u kojoj su ubili najmanje četiri policajca.

U Meksiku se za prevlast nad trgovinom avokadom bori najmanje 20 dobro naoružanih kriminalnih grupa, procenjuje ICC. Kako nijedna nije u stanju da osvoji prevlast i osigura dominaciju u zemlji od 112 milijuna stanovnika, to znači da traje neobjavljeni mafijaški rat sa gotovo svakodnevnim žrtvama.

Najmanje tri bande trenutno se bore za kontrolu nad Uruapanom: CJNG, kartel Vitezovi templari i Las Viagras, frupa koja je deo veće organizacije Nueva Familia Mičoakana. Meksički uzgajivači avokada žale se proteklih godina da im je uprkos velikoj potražnji gotovo nemoguće da raditi jer je distribucija i prodaja pod kontrolom mafije, a vlast ne radi ništa da im pomogne. Ko želi nešto da zaraditi, mora veći deo zarade da deli sa mafijom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Misa

13.08.2019 10:49

Avokado ili zivot.