Karabinjeri
Profimedia

Srpski državljanin (31), koji je bio pet godina u bekstvu zbog brojnih krađa i pokušaja ubistva nekoliko policajaca u Rimu, uhapšen je u ponedeljak u Francuskoj, prenose lokalni mediji.

Kako navode, karabinjeri su od 20. novembra 2016. godine tragali za Srbinom i njegovim saučesnikom, najpre zbog teških pljački i nelegalnog oružja, a potom i zbog pucnjave na njihove kolege.

- Policija je dvojicu kriminalaca tog dana zaustavila u Ulici Pindaro u Rimu dok su bili u automobilu sa lažnim tablicama. Međutim, oni nisu dozvolili policajcima da ih legitimišu, pa su pobegli. Karabinjeri su odmah pozvali pojačanje i krenuli u poteru - navodi izvor italijanskih medija.

Karabinjeri

Tanjug/AP

Karabinjeri, Foto: Tanjug/AP

Kako dodaje, uskoro je čitavo naselje Malafede bilo blokirano, ali Srbina i njegovog saučesnika ni to nije zaustavilo.

- Nastavili su Ulicom Kristofera Kolumba i policajci su mislili da će to biti njihova poslednja stanica. Međutim, kada su videli službena vozila na kraju ulice i shvatili da nemaju kuda, Srbin je proturio glavu kroz prozor i počeo da puca na policiju, koja je bila prinuđena da potraži zaklon. Iskoristili su trenutak i probili se između parkiranih policijskih automobila, a potom pobegli. Na sreću, nijedan policajac nije povređen - navodi sagovornik tamošnjih medija i dodaje da su Srbin i njegov pomagač imali vremena i da naspu benzin u vozilo. Od tada se Srbinu gubi svaki trag, ali je nekoliko meseci kasnije njegov saučesnik pronađen i uhapšen.

Podršku karabinjerima u potrazi za Srbinom pružili su i pripadnici vojske iz susednih država.

- Dok se skrivao u evropskim zemljama, promenio je identitet. Najpre je pobegao u Srbiju, pa u Mađarsku, a naposletku u Francusku, gde je uhapšen nakon što je policija zaustavila njegovo vozilo radi kontrole - zaključuje izvor.

Suđenje čeka u zatvoru u Liguriji

Posle hapšenja, Srbin je smešten u zatvor u gradu Ligurija, gde će čekati suđenje zbog više teških krađa, nelegalnog posedovanja oružja i pokušaja ubistva policajaca. Identifikovali su ga i ljudi koje je opljačkao, pa mu se iz dana u dan pripisuju nova krivična dela.

Pročitajte još: