Nesreća u Nišu
S.Ilić / Alo!
Nesreća u Nišu

S.Ilić / Alo!

Nesreća u Nišu , Foto: S.Ilić / Alo!

- Scene su toliko užasne, da su i policajci plakali dok su izvlačili poginule. Autobus je bukvalno presečen na dva dela - rekao je jedan očevidac.

Pročitajte još:

 

Na licu mesta poginule su tri osobe, dok su kasnije u niškom urgentnom centru na operacionom stolu preminule još dve. Poginuli su tinejdžerka Marijana Kocić (16), Aleksa Dimitrijević (15), Nataša Janković (42), Danijela Stanković (48) i Bogomir Lazić (75). Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je povređene i rekao da se u kritičnom stanju nalazi dvoje tinejdžera, devojka (16) i mladić (16), i da se lekari bore za njihove živote.

Marijana i aleksandar

Privatna arhiva

Marijana Kocić, Foto: Privatna arhiva

 

- Na intenzivnoj nezi Kliničkog centra u Nišu nalazi se 13 pacijenata, osam pacijenata su maloletnici i imaju oko 16 godina. Učenici od 16 godina su životno ugroženi. Devojka ima izuzetno ozbiljne povrede centralnog nervnog sistema. Neurohirurzi su je operisali i ona je i dalje u komi. Dečko ima ozbiljne povrede gornjeg dela kičme. Nastavlja se borba za njih dvoje. Što se tiče ostalih pacijenata, u ovom momentu možemo da kažemo da su stabilni - rekao je Lončar, ističući da su na raspolaganju svi kapaciteti, ne samo u Nišu nego u celoj Srbiji.

Marijana i aleksandar

Privatna arhiva

Aleksa Dimitrijević, Foto: Privatna arhiva

 

Kako saznajemo, u udesu je teško povređen i vozač autobusa u koji je udario voz. On je, kako saznajemo, prebačen u KC, gde će biti operisan. U autobusu je bilo petnaestak tinejdžera, srednjoškolaca koju su krenuli na nastavu.

Nesreća u Nišu

S.Ilić / Alo!

Nesreća u Nišu , Foto: S.Ilić / Alo!

- Sedeo sam na predzadnjem sedištu kada sam začuo da spreda viču:

„Voz, voz, voz!“, a onda se začuo strašan prasak. Voz je udario autobus baš po sredini i prednji deo odbacio na levu stranu pruge, a naš, zadnji deo, ostao je bliže prelazu sa desne strane. Ljudi i stvari po autobusu leteli su na sve strane. Čuli su se vriska i jauci. Izlazili smo jedan preko drugog, a neki su ležali nepomično. Neko je zvao Hitnu pomoć. Pokupili su nepomične i nas mlađe, bilo nas je petnaestak đaka, i svi smo prebačeni u Urgentni centar. Ja imam povredu desne noge i dobio sam udarac u čelo, ali kažu da nije strašno - rekao je Dimitrije Jovanović iz Čokota (16), učenik Srednje škole „Nikola Tesla“ u Nišu.

Odmah posle udesa, na lice mesta stiglo je desetak saniteta Hitne pomoći.

- Na dojavu o udesu, na lice mesta upućeno je sedam naših ekipa. U narednih petnaestak minuta prevezli smo tridesetak povređenih u niški urgentni centar. Verujem da su svi blagovremeno pristigli i preuzeti jer smo u međuvremenu kontaktirali i najavili dovoženje pacijenata, koje je sačekalo više ekipa. Među povređenima je bilo dosta tinejdžera. Đaci iz dve srednje škole iz ovih mesta, „Neimar“ i „Nikola Tesla“, okupili su se u Urgentnom centru kako bi proverili kako su njihovi školski drugovi koji se nalaze među povređenima. Đaci su u bolnici saznali da je među troje poginulih jedan od njihovih školskih drugova.

Nesreća u Nišu

S.Ilić / Alo!

Nesreća u Nišu , Foto: S.Ilić / Alo!

O težini povreda znaće se više posle opservacija, rekao je Slavoljub Živanović, direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć u Nišu. 

Istovremeno sa prvim pacijentima, u Urgentni centar Niš pristigli su i rođaci povređenih. Neki su bili u autobusu, a drugi su obavešteni posle pet minuta. Jauci porodica stradalih odjekivali su juče Kliničkim centrom. Obezbeđenje Urgentnog imalo je muke da ih zadrži u holu. Lekari su na svakih petnaestak minuta davali obaveštenje o stanju povređenih.

- Primili smo tridesetak pacijenata, od kojih je 13 sa ozbiljnim povredama. Ima i životno ugroženih. U toku je pet operacija. U dva prethodna slučaja, dva pacijenta su podlegla povredama - rekao je prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

Nezvanično, procurila je vest da je još troje pacijenata na rubu smrti, ali lekari se bore da im spasu život.

 

- Na ovom prelazu na izlazu iz Međurova često je bilo udesa sa putničkim automobilima, pa smo u više navrata molili da se obezbedi branicima. Stalno je bilo obećanja nadležnih da će to prioritetno uraditi, ali ništa od toga. Nudili smo da mi sami finansiramo i postavimo branike, ali kažu da je to komplikovana procedura i da to mora da ukradi „Železnica“. Nadam se da će ih ovo stradanje nedužne dece prenuti da najzad nešto preduzmu - rekao je meštanin Miodrag Jovanović. Reč je, naime, o prelazu koji je obezbeđen samo saobraćajnim znakom Andrejin krst, ali nema branika.