wc šolja
Privatna arhiva
Avdo Čardžić

Privatna arhiva

Avdo Čardžić, Foto: Privatna arhiva

„U ekonomsko-finansijskom izveštaju su sve cene 20-30 puta manje od stvarnih, a na prvoj prodaji će se sve ponuditi po upola nižoj ceni od procenjene, što je propast za fabriku“, kaže Avdo Čardžić.

Dok stečajna mafija pokušava da proćerda 42 fabričke zgrade „Keramike“ Mladenovac, zajedno sa 45 hektara zemljišta i zalihama gotovih proizvoda, radnici hoće da ožive proizvodnju. Udruženje građana „Radnička akcija“, koje okuplja radnike te firme, ušlo je u trag ekonomsko-finansijskom izveštaju o trenutnom stanju „Keramike“ koji je dostavljen Privrednom sudu u Beogradu uoči poverilačkog ročišta zakazanog za 15. oktobar, koje je zbog bolesti sudije odloženo za danas.

- U ekonomsko-finansijskom izveštaju su sve cene 20-30 puta manje od stvarnih, a lažno je navedeno da su to cene iz cenovnika. Po zvaničnoj lager listi od 1. januara 2019, na zalihama ima 143.825 komada sanitarne keramike, u koju spadaju WC šolje, umivaonici, vodokotlići i stubovi, u više serija i modela. Vrednost jedne dimovodne cevi od 514 dinara u tom izveštaju iznosi 21 dinar, dok je priključak od 2.800 dinara procenjen na 88 dinara. Na lageru ima 30.000 umivaonika, koji su procenjeni na 4,8 miliona dinara, iako stvarno vrede više od 70 miliona dinara. To znači da jedan umivaonik vredi 160 dinara, dok su WC šolje procenjene na 173 do 277 dinara po komadu. Pošto će se na prvoj prodaji sve ponuditi po upola nižoj ceni od ove procenjene, to znači da mafija pokušava da jednu WC šolju proda po ceni od 86 do 138 dinara, što je propast za fabriku - kaže za „Alo!“ Avdo Čardžić, lider Udruženja građana „Radnička akcija“, i ističe da će on i radnici glasati protiv usvajanja spornog izveštaja.

Preporučujemo i:

- Nejasno mi je kako Ljiljana Matić, sudija Privrednog suda u Beogradu, ne vidi da je stečajni upravnik Žarko Popović konstantno dovodi u zabludu. U jednom podnesku je naveo da je za izradu ekonomsko-finansijskog izveštaja o trenutnom stanju u „Keramici“ i procenu nepokretnosti i zaliha gotovih proizvoda umesto procenitelja angažovao Emila Janošija, koji je sudski veštak u oblasti metalurgije i stručnjak za mašinsku opremu. Sudski veštak i procenitelj nisu isto, a nacionalnim standardima je propisano da procenu imovine u stečajnom postupku obavlja isključivo procenitelj - naglašava Čardžić i poručuje da „Keramika“ može da izbegne propast samo ako novi odbor poverilaca vrati radnike u fabriku.

Pozvali smo juče stečajnog upravnika kako bismo proverili ove tvrde, ali se on nije javljao na telefon.

Veštaku platili 890.000 dinara

Avdo Čardžić kaže da je sve dosadašnje procene, uključujući i procenu prodatog loma, kao i ekonomsko-finansijski izveštaj, uradio Emil Janoši, koji je star 80 godina i nije procenitelj, već sudski veštak.

- Emil Janoši je za prvu procenu loma plaćen 100.000 dinara, a za procenu pokretne i nepokretne imovine angažovan je kao saradnik proceniteljske kuće koja je za to plaćena 790.000 dinara - tvrdi Čardžić.

Pročitajte još: