Darko Šarić
EPA
Darko Šarić

E stock

Darko Šarić tvrdi da su mu je sve napakovala grupa polcijskih generala, Foto: E stock

Darku Šariću (49) i drugim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu sudi sudija Milimir Lukić, koji je bio i predsednik veća u slučaju zemunskog klana, kao i član veća koje je delilo pravdu u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića. On je sudio i Miloradu Ulemeku Legiji.

Lukić je privukao pažnju javnosti kada je za vreme vladavine Demokratske stranke, u novembru 2011, podneo ostavku na članstvo u Visokom savetu sudstva stavljajući do znanja da postoje sudije koje ne prihvataju osionu politiku i ne trpe pritisak.

Sudija Milimir Lukić dao ostavku na mesto člana VSS

Prinskrin,Youtoube

Sudija Milimir Lukić dao ostavku na mesto člana VSS za vreme vladavine DS, Foto: Prinskrin/Youtoube

Sudija Lukić je ostavku dao u vreme dok je ministar pravde bila Snežana Malović, a seču sudija sprovela sudija Nata Mesarović. 

Lukić je o pritiscima na Visoki savet sudstva prvi put govorio kada je 29. avgusta 2011, kao predsednik komisije, odložio sva ročišta neizabranih sudija zakazanih za taj datum, uz objašnjenje da „ne želi da radi dok članovi VSS-a trpe pritisak“. On je tada istakao da se njegov uloga člana VSS-a svela na dekor ili protokol.

Dugogodišnje iskustvo

Sudija Lukić je od 2003. radio kao sudija posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu. Od 2010. je sudija krivičnog odeljenja i posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu. Kao sudija posebnog odeljenja za organizovani kriminal, učestvovao je u radu Nacionalne pravosudne škole Francuske. Autor je nekoliko stručnih radova, a članovi misije OEBS-a u Srbiji angažovali su ga kao predavača krivičnog prava, za oblast organizovanog kriminala.

Sudija Lukić je na jučerašnjoj sednici Apelacionog suda započeo razmatranje žalbi na osuđujuću presudu Darku Šariću (49) i ostalim okrivljenim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. On je u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu predstavio drugu prvostepenu presudu u ovom slučaju, koja je napisana na oko 600 strana. U presudi je predočeno da je Šarić istakao da je optužen na osnovu lažnog iskaza svedoka saradnika Nebojše Joksovića Jokse (49), koji je ga je optužio da bi se dočepao njegovih para.

Doveden uz jake mere bezbednosti

Šarić je juče oko 9 sati uz jake mere bezbednosti dovezen iz pritvora Specijalnog suda u Centralni zatvor. Na sednici su juče bili i Darkov mlađi brat Duško, supruga Lana Popović i prijatelji.

 - Optužnica protiv mene je konstrukcija grupe policijskih generala sa Rodoljubom Milovićem na čelu! Ne osećam se krivim. Nisam davao nikakve naloge za šverc droge. Nisu tačni navodi Nebojše Joksovića! Joksin glavni motiv da me optuži je materijalna korist. Najpre je rekao da sam sve radio legalno, a posle je promenio priču. Imao sam u njega bezgranično poverenje. Dao sam mu sedam miliona evra da uloži u kupovinu štamparije u Beogradu, zemljište na Zlatiboru, sagradio je četiri kuće u Ulici Baje Pivljanina, kupio plac u Žarkovu i Dobanovcima i štampariju u Beogradu -naveo je Šarić u iskazu i istakao da je od pokojnog Vitomira Bajića saznao da se Joksović bavi prljavim poslovima u Italiji.

Sednici su, osim advokata i Šarića, prisustvovali gotovo svi optuženi u ovom slučaju. Očekuje se da će i danas biti izneti detalji iz presude, a narednih dana će biti analizirane žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca, koji će moći i usmeno da obrazlože svoje izjave.