Psi lutalice
Alo!/ Dejan Briza
Psi lutalice

Alo!/ Dejan Briza

Psi lutalice, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Subotičanka N.P. (55) koju je juče ujutru napao čopor pasa lutalica oporavlja se od zadobijenih povreda u Opštoj bolnici u Subotici i njeno stanje je stabilno.

Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, žena je primljena u bolnicu sa velikim brojem teških povreda, ali one nisu opasne po život, piše subotica.com.

- Pacijentkinji je pružena sva neophodna medicinska pomoć i ona je sada stabilno, povrede nisu bile opasne po život. U toku je dalje lečenje i zbrinjavanje pacijentkinje i ona će u narednih nekoliko dana biti puštena na kućno lečenje i onda će se ambulantno sanirati posledice povreda.

Ovakav stepen povreda od ujeda pasa koji zahteva hospitalizaciju se izuzetno retko dešava a u prethodne četiri godine nismo imali nijedan ovakav slučaj - kaže dr Puškar.

Povređenu ženu jutros je obišao gradonačelnik Stevan Bakić, koji je podsetio da se nemili događaj dogodio na zajedničkom parkingu zgrade suda i "Kuće zdravlja", gde ju je dok je dolazila na posao napalo više pasa lutalica.

- Ovaj događaj nas je sve zabrinuo i iskazali smo spremnost da ženi pomognemo gde god bude potrebno. Grad Subotica ulaže dosta u rešavanje kompleksnog problema pasa lutalica, izgrađen je novi azil, ulaže se u projekat sterilizacije i obeležavanja, ali nažalost, i pored svog uloženog truda dešavaju se ovakve stvari.

Vranje, lutalice

Alo!/ V. P.

Vranje, lutalice, Foto: Alo!/ V. P.

JKP "Čistoća i zelenilo"“ dostavilo mi je izveštaj o ovom događaju i aktivnostima u poslednjih nekoliko meseci. Po tome, na ovom potezu Senćanskog puta, gde su autobuska stanica, "Kuća zdravlja" i sud, te Trgu Lazara Nešića i delu ka Migrantskom centru, prečistaču, stočnom groblju službenici zoohigijene su intervenisali deset puta od početka godine.

Nažalost, postoji pravac koji je teško kontrolisati, prema teretnoj stanici koji je sav u šipražju i nemoguće ga je prečešljati - ističe gradonačelnik Bakić.

Čopor pasa koji je napao ženu još uvek nije uhvaćen.

- Službenici zoohigijene dežuraju tokom celog dana, oni su intezivirali potragu a građani ako primete neka jave. Svesni smo problema koji imamo. Radimo na sprovođenju svih zakonskih odredbi koje su nam dostupne kako bi smanjili uticaj pasa lutalica.

U više navrata smo inicirali i ukazali na potrebe izmene zakona, 2019. smo dobili odgovor da će se to pripremiti. Na samom terenu nam problem stvara nesavesno držanje pasa, a primera radi, u jednoj akciji koju smo sproveli na 740 domaćinstava, u 536 je pronađen neki kućni ljubimac od kojih je samo 180 bilo čipovano a 91 vakcinisan.

Bićemo dostupniji, sporvešćemo akciju čipovanja i vakcinacije pasa što je dobro za sve nas. Kada su pušteni reprodukcija pasa je izuzetno velika a tu je opasnost od ujeda i prenosa zoonoza - dodaje Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Tokom protekle godine Grad Subotica je na ime odštete građanima koje su imali ujed pasa isplatio 3.3 miliona dinara, a tokom 2019. čak 7.1 milion dinara.

- Molim građane da prijavljuju gde vide pse lutalice a vlasnicima pasa da ih ne puštaju i tako ugrožavaju svoje sugrađane, a pravnim licima da dobro obezbede svoje objekte kako tamo ne bi nalazili utočište - poručuje gradonačelnik.

Pročitajte još: