hapšenje
Vladimir Marković

 

hapšenje

Vladimir Marković

hapšenje, Foto: Vladimir Marković

Devojku je uz pretnju nožem svukao i pokušao da prisili na obljubu, ali je spasao brat kojeg je uspela da pozove telefonom. Pored zatvora izrečena mu je i mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi jer je veštačenjem utvrđeno da je duševno oboleo, te da je zavisnik od alkohola i narkotika.

Presuda je doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Petar zaključio sa Višim javnim tužilaštvom. Za razliku od zatvorske kazne od pet i po godina, mera obaveznog čuvanja i lečenja u bolnici u CZ u Beogradu nije vremenski ograničena, pa će Petar tamo ostati sve dok lekari ne ustanove da više nije opasan po okolinu.

Leskovčanin je devojku napao u noći između 28. i 29. novembra 2018. godine u soliteru na Bulevaru Zorana Đinđića dok se vraćala iz izlaska u grad.

- On je uočio devojku dok je išla Dušanovom ulicom, pratio je i kada je ušla u zgradu i pozvala lift gurnuo je s leđa, a zatim ušao za njom u kabinu. Prestravljena Nišlijka je uspela da telefonom u pomoć pozove brata koji je bio u njihovom stanu. Napadač je žrtvu levom rukom uhvatio za vrat, ona je počela da vrišti i oborio je na pod. Ona se sa njim borila, udarala ga i pokušavala da mu gurne prste u oči. Međutim, silovatelj je iskoristio fizičko preimućstvo, spustio joj pantalone i donji veš do kolena i kazao : - Pusti me da te j...., ili ću da te ubijem. Da je imao ozbiljnu nameru da je povredi svedoči to što je sve vreme držao nož čija je oštrica duga devet centimetara, okrenut ka njoj – navedeno je u sudskoj odluci.

Kada je devojka shvatila da ne može da mu se odupre, počela je da ga moli da je ne siluje.

- Oštećena mu je ponudila telefon i novac, izgovarala se i navodnom polnom bolešću samo da bi se spasila. U međuvremenu je lift stigao do četvrtog sprata, dokle je stigao devojčin brat. On je otvorio vrata lifta, žrtva je pobegla, a njen brat je počeo da ga udara. Naišao je jedan mladić koji mu je pomogao da ga zadrži, dok je devojčin brat pozivao policiju. Shvativši da nema kud, napadač je žrtvinom bratu ponudio novac kako ga ne bi prijavio, a kada je ovaj to odbio, u besu je udario u zid lifta. Tom prilikom je slomio staklo, zgrabio je jedan komad kojim je nasrnuo na mladiće a zatim je pobegao. Policija ga je uhapsila 4. decembra u Nišu - navodi se u presudi.

Prilikom odmeravanja zatvorske kazne sud je uzeo u obzir kao otežavajuću okolnost da je Petar tek izašao sa izdržavanja kazne maloletničkog zatvora, te da je odmah nastavio da vrši krivična dela, da je posle pokušaja silovanja pobegao, da je prilikom napada na devojku pokazao istrajnost jer je u dužem periodu primenjivao silu držeći je za vrat i preteći joj nožem. Sa druge strane, sud je smatrao da postoje i olakšavajuće okolnosti jer je duševni bolesnik, tek punoletan te da je delo priznao i pokajao se.

Petar je uhapšen u tuđem automobilu „mazda“ a daljom istragom je ustanovljeno da je u Nišu i Leskovcu ukrao ukupno sedam vozila. Takođe, ukrao je i dva bicikla i obijao prodavnice, pa je za to kratko vreme koliko je bio na slobodi, napravio štetu od skoro milion dinara jer je slupao neka od ukradenih vozila.

 

Komentari (5)

Djura

28.01.2020 17:34

Sramota za pravosudje. Za SVA TA KRIVICNA DELA DOBIO JE TOPONICU NA PAR GODINA? STO SE TAJ/TA SUDIJA NE STAVI U POZICIJU DA JE NJHOVA CERKA BILA U PITANJU, KAKO BI TADA PRESUDILI???

Ima li to smisla

28.01.2020 17:43

"Petar će tamo ostati sve dok lekari ne ustanove da više nije opasan po okolinu"??? Pa kad utvrde da "nije opasan" postaće NOVI BERBERIN...

Zoran

29.01.2020 08:37

@Ima li to smisla - Slazem se sa komentarom. Pa zar i berberina ni su pustili ranije iz zatvora jer se dobro ponasao.

Tužilac

28.01.2020 20:29

I za sve to, tek izašao iz zatvora i uz prethodna krivična dela, on je osuđen na samo 5.5 godina? Nije imao mentalne probleme kad je nudio pare da bi ga pustili da pobegne? Kakav sporazum? Bacajte to smeće u doživotni zatvor i bacite ključ ...

Zoran

29.01.2020 08:39

Odavno mi ne mamo sudstvo i sudije. Ovde mozes da ubijes coveka i da ne odgovaras ni dan. Ovde sve moze samo pravda ne. Zivimo u takvoj zemlji.