Ljubinka Popović
Privatna arhiva
Ambulanta u kojoj se dogodilo ubistvo
Ambulanta u kojoj se dogodilo ubistvo, Foto: Sanja Bečejić

U Domu zdravlja u Šapcu pacijent Vukašin. V (41) ubio je nožem medincinsku sestru Ljubinku P. (56).

Prema navodima zdravstvenih radnika sestri je presečena karotida, pa je iskrvarila, pre nego što je prebačena u Urgentni centar.

Napad se dogodio u Četvrtoj zdravstvenoj ambulanti koja je u sistemu Doma zdravlja.

Kako Alo! saznaje Vukašin V. došao je d azakaže pregled kod doktorke i da primi terapiju. Kada mu je medicinska sestra rekla da je doktorka na pauzi on je izvadio kuhinjski nož i naneo joj kobnu poskotinu na vratu.

Ljubinka Popović
Ljubinka Popović, Foto: Privatna arhiva

Napadač je uhvaćen, a policijski uviđaj je u toku. Policija se još nije oglasila.

Kako se nezvanično saznaje V. V. je psihijatrijski bolesnik koji je nekoliko godina ležao u zatvoru jer je u saobraćajnoj nesreći usmrtio dete. Kako saznaje Alo! on je i narkomanski ovisnik.

Član gradskog veća Šapca zadužen za zdravstvo Branko Vujković rekao je agenciji Beta da je ovo još jedan od slučajeva koji se dešavaju jer zdravstveni radnici nemaju status službenog lica.

"Ovo je pokazatelj da treba da se zapitamo čemu sva radna tela, hajka na zdravstvene radnike zbog korupcije, a nismo rešili krucijalnu stvar. Država mora da nađe način da zaštiti zdravstvene radnike dok obavljaju svoj posao umesto da stvara razne komisije", rekao je Vujković.

MINISTARSTVO FORMIRA KOMISIJU ZA NAPADE

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su napad u kome je ubijena medicinska sestra i najavili da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima napada.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do kraja nedelje biti formirana komsija koja će raditi na svim slučajevima prijave napada na zdravstvene radnike, uključujući i lekare i medicinske sestre.

''Očekujemo da predložena imena te buduće komisije, odnosno, radne grupe budu poznata do kraja nedelje'', rekao je Vekić novinarima.

Kako je objasnio, to radno telo će analizirati sve prijavljene slučajeve, ali i ukazao da ono neće moći da preduzme nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje sa MUP-om i Tužilaštvom.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da je ta komora zabeležila 11 napada na medicinske radnike prošle godine.

Ona smatra da se mora uvesti novo delo, koje postoji u drugim zakonodavstvima zemalja u regionu, a koje će glasiti kao napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti. Ona je istakla da zdravstveni radnici u Srbiji, srećom, najčešće budu lakše povređeni u tim napadima, odnosno, da su uglavnom izloženi vređanjima i lakšim povredama.

''Bilo bi dobro da dođe do toga da se unutar tužilaštva napadi na zdravstvene radnike tretiraju drugačije i da se uvek gone po službenoj dužnosti'', rekla je Jovanović.

Komentari (15)

mastermind

12.01.2016 11:48

Mora da je mnogo dobro radila svoj posao i ophodila se ljudski prema pacijentima...

PORODIČAN ČOVEK

12.01.2016 12:45

@mastermind - STVARNO ZDRAVSTVENI RADNICI SU PO 24 SATA NA PAUZI. STALNO IZLAZE ULAZE U RAZNE SOBE ,ZAKLJUČAVAJU SE ČAK I KAD IDU U WC VALJDA DA SAČUVAJU SVOJE GOVNO. ONDA OPET JEDNA KOD DRUGE U KANCELARIJU HI HI HI , HA HA HA ,STALNO PAUZE I KAFE .TO JE ZATO ŠTO TAJ POSAO RADE ŽENE. GDE JE DOKTOR ILI MEDICINSKI BRAT POSAO IDE GLATKO. ŽENE OD UJUTRU SE SAMO GLEDAJU ,KOJA IMA BOLJU ODEĆU ,ŠMINKU ,NAKIT,CIPELE ,GAĆE,JEBAČA I ONDA U TOJ ZAVISTI MORA DA SE DESI NEŠTO.POSAO POČINJU U 9 PA ODMA PAUZA ,KAFA,KLOPA

obican gradjanin

12.01.2016 12:57

@mastermind - Ocigledno da je ovaj prvi komentator umobolan, a mozda i rodjeni brat ubice , svakako imaju mnogo zajednickog u glavi . Saucesce porodici medicinske sestre.

Sreten

13.01.2016 02:01

@mastermind - Koji si ti bolesnik u stvari. Saucesce porodici.

Милан

13.01.2016 03:06

@mastermind - Сви ви што оправдавате убиство, ове невине жене, жене која није деловала дрогу, није крала и није убијала, будите љубазни па оставите податке где радите, како би и код вас дошао неки психопата са ножем да одлучи да ли ћете живети или умрети у зависности од тога да ли је ваш колега на паузи.

Dejan

12.01.2016 12:36

Naravno , sada i medicinske sestre po istom receptu kao i lekari da traže posebnu zaštitu na poslu . Po čemu mogu doktori a ne mogu medicinske sestre ! ?

begecka nana

12.01.2016 12:44

Kad svi hoce onda i meni da se da pod hitno status sluzbenog lica

Stevan

12.01.2016 13:30

Strašno je to što je uradio pacijent kojem je verovatno mesto bilo u zatvorenoj instituciji.Medicinsko osoblje treba da bude opreznije i da ne provocira pacijente jer nikad se ne zna odakle opasnost vreba.Pacijenti se pregledaju preko veze,preko reda,mnogi ne dobiju dobar tretman od medicinskog osoblja.Mali je broj pacijenata koji prave nered i mislim da više zdravstvenih radnika koji bi morali da promene svoje ponašanje.

VUKOVI SA MANJAČE

12.01.2016 15:41

@Stevan - TAKO JE .BRAVO.

Darko

12.01.2016 14:59

Vaš čitalac pod imenom porodični čovek je totalno nevaspitan.Žalim mnogo njega i njegovu porodicu.Nek pošalje svoju rodicu da bude med.sestra .

PORODIČAN ČOVEK

12.01.2016 20:56

@Darko - NE,POSLAĆEMO TVOJU ROĐAKU.BOLJE DAJ SVOJ KOMENTAR NEGO DA KOMENTARIŠEŠ DRUGE.NEMAŠ SVOJ STAV I SIGURNO TI NEKO OD RODICA RADI U ZDRAVSTVU PA SI PRISTRASAN.

Nikola

13.01.2016 02:05

@Darko - A ti se porodicna bagro opismeni i nauci kako se pise, odnosno, gde su ti na tastaturi mala slova. I svoje frustracije leci u nekoj psihijatrijskoj ustanovi. A bice da nisi nista bolji od ovog psihopate, jer vidim da si se osetio vrlo prozvanim. Bice da ste "braca".

Slavko

12.01.2016 17:56

Sada sam video sliku i zaprepastio se. Ovo je medicinska sestra kod mog izabranog lekara. Godinama je znam na tom radnom mestu. Ne idem često ali svaki put kada sam otišao sve je bilo po pravilima koja je njihova služba utvrdila. Nikada nisam imao primedbu. Mnogo mi je žao.

sneza

12.01.2016 21:24

Zalosno je ovo sto se desava u nasem svakodnevnom zivotu. Naj teze je rodbini pokojne. Iskreno saucesce. Obavezno i sto pre da se uspostavi red. U medicini je haos. Termini se prave zakazuju cekanja su veoma duga. Narod je umoran, osiromasen, osamucen, star. Treba se obratiti paznja nemogu zatvoriti sve saltere i svi u istom vremenu ici na pauzu. Nije u redu da se ceka zbog pause. Kada svi mi budemo vise cenili sebe i svoje vreme i drugi ce ceniti nase vreme. Obavezna je obuka personala.

sneza

12.01.2016 21:29

Medicinsko osoblje bi trebalo da ima neku vrstu obuke. U danasnje vreme pored tolikih opijata i alhohola treba razumevanje i lepa rec i neka nova sluzba da se oformi koja moze biti uvek dostupna. Za takvog pacijenta koji je kao ovaj koji je narkoman i ko zna sta jos, nije smelo biti pause. Dobro pa je dosao na terapiju...ko razume shvatice. Moraju se neke stvari menjati. MORAJU ... to nije cinjenica to je realnost.