Probijena ograda ispred Skupštine
Alo.rs
Probijena ograda ispred Skupštine

Alo.rs

Probijena ograda ispred Skupštine, Foto: Alo.rs

Po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, obavljeno je psihijtrijsko veštačenje Pavla Berbera (41) kojim je utvrđeno da bio neuračunljiv kada je 15. decembra svojim džipom "tojota rav 4" probio zaštitnu ogradu ispred Skupštine Srbije, izašao iz vozila i mlatio šipkom vičući "Ministri napolje!", a potom pretrčao u Pionirski park, gde se sapleo i pao, nakon čega je uhapšen.

Zbog neuračunljivosti osumnjičenog, u tužilaštvu za Tanjug kažu da će narednih dana sudu podneti predlog da mu se izrekne mera bezbednosti obaveznog lečenja.

To znači da on neće biti optužen, jer neuračunljivost isključuje krivičnu odgovornost.

Protiv Berbera su povodom ovog incidenta sprovedene istražne radnje zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, ali i zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje opojne droge za ličnu upotrebu, jer je u pretresu njegovog stana pronađena manja količina marihuane.

On je 17. decembra bio saslušan u tužilaštvu gde je u odnosu na nasilničko ponašanje priznao radnje krivičnog dela, ali je u potpunosti osporavao pravnu kvalifikaciju, dok se u odnosu na pronađenu drogu branio ćutanjem.

Nakon saslušanja, sud mu je na predlog tužioca, odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, s obzirom da je po izlasku iz auta bežao od policije, kao i da ne bi ponovio krivično delo, jer je i ranije osuđivan.

U Prvom osnovnom tužilaštvu ukazuju da je u toku dokaznih radnji pribavljen snimak incidenta sa sigurnosnih kamera na skupštini Srbije, da je urađen vanredni tehnički pregled vozila kojim je upravljao, kao i toksikolosko hemijska analiza kojom je utvrđeno prisustvo amfetamina.

Pribavljen je izveštaj službe MUP-a za obezbeđenje zgrade Skupštine, kao i odštetni zahtev Grada Beogradau vezi sa oštećenjem zaštitne ograde.

Odrađeno je i pomeuto psihijatrijasko veštačenje.

Mediji su preneli da je osumnjičeni neposredno pre rušenja ograde ispred Skupštine na Fejsbuku objavio niz postova, ali i snimak u kom poziva ljude da izadu na ulice.

Pročitajte još: