Konferencija povodom projekta OEBS
M. M. Zarić
Konferencija povodom projekta OEBS

M. M. Zarić

Konferencija povodom projekta koji finasira EU, a sprovodi Misija OEBS u Srbiji, Foto: M. M. Zarić/Alo

Povodom Evropskog dana žrtava krivičnih dela objavljen je trogodišnji projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, koji predviđa uspostavljanje sveobuhvatnog nacionalnog sistema informisanja, pomoći i podrške žrtvama i svedocima u okviru krivično-pravnog sistema u Srbiji.

Projekat, koji finansira EU iznosom od 1.500.000 evra, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, kao partner kog je odabralo Ministarstvo pravde Republike Srbije, doprineće vladavini prava i jačanju pravosudnog sistema Srbije radi boljeg usklađivanja s međunarodnim i evropskim pravnim standardima.

Uspostavljanje ovakvog sistema predviđeno je i akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

To uključuje i pospešivanje institucionalnih reformi i jačanje kapaciteta službi podrške žrtvama i svedocima u policiji, javnim tužilaštvima, sudovima i organizacijama civilnog društva, kao i ostvarenje njihove efikasne međuinstitucionalne saradnje.

Rad na projektu doprineće i većem ostvarivanju prava oštećenih na osnovu garantovanih minimalnih međunarodnih standarda koji se odnose na podršku žrtvama i svedocima i pristup uslugama pomoći u okviru krivičnog pravosudnog sistema.

Posebna pažnja biće posvećena ranjivim grupama koje su izložene sekundarnoj viktimizaciji, kao što su žrtve zasnovanog nasilja, trgovine ljudima ili maloletne žrtve.