Marko i Radoslav Lazarević
Printscreen
Marko i Radoslav Lazarević

Printscreen

Marko i Radoslav Lazarević, Foto: Printscreen

*Tragedija u kojoj je osmoro ljudi izgubilo život desila se u drugoj polovini decembra 2018.

*Marko je tada imao 16 godina

*Pronoze lekara su bile loše

 

Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola. Teško povređeni šesnaestogodišnji Marko Lazarević koji je zajedno sa svojim vršnjacima krenuo u školu sedam meseci posle nesreće se oporavlja. Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugođe u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Nišu je propustio, ali što je najvažnije ponovo hoda.

Pročitajte još:

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjhih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

Marko Lazarević

Printscreen

Marko Lazarević, Foto: Printscreen

- Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se što baš meni to da se desi - objašnjava Lazarević.

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je, kaže, verovao u oporavak svog sina.

Radoslav Lazarević

Printscreen

Radoslav Lazarević, Foto: Printscreen

- Podizao sam ga maltene, davao sam mu snagu, ubeđivao i pričao. Ono što smo preživeli ne ne daj bože nikome, ali izdržali smo i, evo, došli kući. Glava na ramena! Samo da ga gledam kući - navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

Nebojša Stojanović

Printscreen

Nebojša Stojanović, Foto: Printscreen

- Intervencija je podrazumevala kompletnu zamenu pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal, vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jednu veoma kompleksnu kako mi zovemo, 3D rekonstrukciju kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese - objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko koji će oporavak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže, da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

- Svakim danom se osećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću posle banje da hodam samostalno - navodi Marko.

Marko i Radoslav Lazarević

Printscreen

Marko i Radoslav Lazarević, Foto: Printscreen

Markov otac Radoslav navodi da je Marko nakon nesreće bio gotovo potpuno nepokretan, nije osećao noge, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

- Sa teškim operacijama uvek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje, da pacijent ima poverenje u lekara, a da lekar ima poverenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovoril - objašnjava Stojanović.

Pružni prelaz na kome se dogodila tragedija

Printscreen

Pružni prelaz na kome se dogodila tragedija, Foto: Printscreen

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće, sudski postupak protiv vozača autobusa još uvek je u toku.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta