policija
Alo!/Marko Metlaš
policija

Alo!/Marko Metlaš

policija, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Makedonski državljanin A. M. (35) osumnjičen da je sa advokaticom J. M. (43) pokušao da pribavi protivpravnu imovinsku korist od 723.000 evra, a na štetu Narodne banke Srbije saslušan je u petak u Prvom osnovnom tužilaštvu gde je negirao sve navode krivične prijave! Krivicu je u petak negirala i J. M., a interesantno je da u svojim iskazima, kako saznajemo, terete jedno drugo. Na predlog Tužilaštva, sud im je odredio pritvor do 30 dana.

PROČITAJ JOŠ:

Policija tvrdi da je osumnjičeni 11. januara NBS dostavio zahtev za isplatu gotovine uz koji je priložio falsifikovanu dokumentaciju NBS, kojom se potvrđuje da je navodno preko punomoćnika J. M. od 2016. pa do ove godine izvršio uplatu depozita u iznosu od 723.000 evra.

Uhapšeni su 20. februara, nakon što su nadležni iz NBS alarmirali Prvo tužilaštvo i policiju, jer su konstatovali da su potpisi i pečati na papirima falsifikovani. Pored toga, bili su iznenađeni iznosom koji je osumnjičeni hteo da podigne, što je bio alarm da možda nešto nije u redu.

PREPORUČUJEMO:

A. M. je u svojoj odbrani objasnio da su po smrti njegovog dede, 2001. godine, koji je imao popriličnu imovinu, stečenu radom u inostranstvu, kao naslednici oglašeni njegova baba, majka i tetka. Nakon 15 godina od dedine smrti, slučajno je stupio u kontakt sa J. M., kako bi mu ona završila poslove vezane za staru deviznu štednju. Na njegovu molbu, J. M. je navodno proverila i obavestila ga da je njegov deda bio štediša u JIK banci i da postoji štednja od 750.000 evra.

Narodna banka

Alo!/Vladimir Marković

Narodna banka, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Takođe mi je rekla i da je pronašla sef u NBS u kojem se nalazi 2.270.000 evra - kazao je osumnjičeni.

Prema njegovoj priči, nakon nekoliko meseci advokatica mu je rekla da je iznos veći, 5.200.000 evra, uz dodatak da postoje i dragocenosti - dukati, drago kamenje, vredni pola milijarde evra i da je moguće da se njemu isplati dve trećine od ukupne vrednosti. Iznos od 723.000 evra, koliko je tražio od NBS, kako je osumnjičeni ispričao, iz više puta je dao J. M. koji je navodno ona trebalo da uplaćuje kao depozit u NBS, a koji je trebalo da se vrati ukoliko se ne završi postupak zaostavštine. Za to mu je, kako je ispričao, ona davala priznanice.

"Nisam mu bila punomoćnik"

Osumnjičena J. M. je tvrdila da su na potvrdama o prijemu novca pečat njene kancelarije i da potpis liči na njen, ali da ih ona nije stavila niti na jedan takav dokument. Navela je da nikada nije ni za jednog klijenta uplatila novac kao depozit u NBS, tvrdeći da ništa od onoga što je A. M. ispričao nije tačno. Istakla je da nije bila njegov punomoćnik u bilo kom postupku pred NBS. Kazala je i da je osumnjičeni, prema njenim saznanjima, završio IT fakultet i da može da falsifikuje dokument kakav želi.