Zoran Đinđić
EPA
Boško Buha je ubijen 10.juna 2002. godine

Arhiva

Boško Buha je (43) ubijen 10.juna 2002., a samo 10 meseci kasnije izvršen je atentat na Zorana Đinđića, Foto: Arhiva

Legija i Zveki došli su do novih podataka i svedoka, koji će oboriti ranije presude, navodi sagovornik našeg lista.

Dragan Šolak

Printscreen Youtube

Naša saznanja potvrdio je i Gradimir Nalić, advokat Zvezdana Jovanovića, koji otkriva da su došli do ključnih dokaza koji su dosad namerno skrivani!

Zoran Đinđić

E-Stock

Upozoravano da se sprema njegova likvidacija, Zoran Đinđić, Foto: E-Stock

- Analizom dokaza došli smo do saznanja da su postojali svedoci koji namerno nisu saslušani ili su ispitani samo u policiji, kao i da su neke činjenice gurane pod tepih. Prikupili smo činjenice kojima se dokazuje da je ubistvo Đinđića mnogo ranije planirano i da se suđenje vežbalo na grupi Željka Maksimovića Make, kojoj je suđeno za ubistvo policijskog generala Boška Buhe! Tada je upozoreno da se sprema likvidacija najviših državnih funkcionera, kao i predsednika Vlade, ali niko ništa nije preduzeo - kaže advokat Nalić.

Milorad Ulemek Legija

Profimedia

Hoće novo suđenje, tvrdi da ima nove dokaze, kao i da je Đinđića ubio stranac, Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

On naglašava da su na suđenju Đinđiću samo promenjeni učesnici, a da je čak isti istražni sudija ostao u postupku.

Zveki nije pucao, čaure su dokaz!

U žalbi od pre 11 godina Legija je naveo da garantuje da Zvezdan Jovanović nije bio u zgradi u Admirala Geprata 14 na dan ubistva.

- Ako je Zveki izjavio, kako je navedeno, da je cev puške virila samo malo sa prozora, da se ne bi videlo oružje, čaure bi morale biti u prostoriji, a ne na krovu ispod prozora, gde su pronađene – naveo je Legija.

- Indikativno je da su isti istražni sudija i isti policajci radili na oba slučaja. Najpre je Makina grupa proglašena za kriminalni klan, a kada nisu uspeli sa njima, ista krivična prijava napisana je za ubistvo Đinđića. Samo je umesto Makine grupe isfabrikovan zemunski klan, koji je proglašen za kriminalnu organizaciju koja je ubila predsednika države -ističe advokat Nalić i navodi gde se kriju razlozi za ovo ubistvo.

Zvezdan Jovanović Zveki

Profimedia

Kategoričan da nije ubio premijera i da će dokazati da nema veze sa atentatom, Zvezdan Jovanović Zveki, Foto: Profimedia

- Političke motive ubistva treba tražiti u Đinđićevom okružeđenju - jasan je Nalić.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njegovim rečima, zakon ne poznaje termin politička pozadina, ali dodaje da se može raditi o nekom drugom vidu saizvršilaštva.

- Ako se otkriju, mogu da odgovaraju za podstrekivanje ili za neki drugi vid pomoći učiniocima - objašnjava on.

Dušan Spasojević i Mile Luković

Privatni album

Odbrana tvrdi da su namerno ubijeni jer su mnogo znali, Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, Foto: Privatni album

Nalić je izričit da Đinđićeve ubice nisu osuđene i podvlači da u zatvoru robijaju nevini ljudi.

- Moj klijent Zvezdan Jovanović nije ubio Đinđića! Ako se suđenje ponovi, sudiće se i svim ostalima. Ubeđen sam da bi na novom suđenju svi oni bili oslobođeni - zaključuje naš sagovornik.

Odbrana osuđenih još radi na prikupljanu dokaza, nakon čega će uputiti zvaničan zahtev Specijalnom sudu u Beogradu za obnovu procesa, precizira on.

Šiptar i Kum bili ključni svedoci!

U žalbi se detaljno obrazlažu iskazi desetorice svedoka koji su izjavili da su čuli tri pucnja i postavlja se pitanje kako objasniti veliku razliku u ranama koje su zadobili Đinđić i njegov telohranitelj Milan Veruović ako se pucalo sa istog mesta. Odbrana je tada navela „da su ubijena dva ključna svedoka“ Dušan Spasojević i Mile Luković, šefovi zemunskog klana, koji bi oborili zvaničnu verziju ubistva.

Milorad Ulemek Legija je 2008. tražio novo suđenje za ubistvo Đinđića, navodeći da nisu razrešena mnoga sporna pitanja. U intervjuu koji je dao pre više godina naveo je da nije imao fer suđenje i da je njemu i drugima presuda najverovatnije doneta pre 12. marta 2003. godine.

Advokat Gradimir Nalić podneće zahtev za novi proces

Masanori Jošida/Alo

Advokat Gradimir Nalić, branilac Zvezdana Jovanovića podneće zahtev za novi proces, Foto: Masanori Jošida/Alo

- Ako je to suđenje bilo „proces veka“, zašto se nije išlo do kraja, već se prelomilo preko kolena?! Moje lično mišljenje je da je to bila „cirkuska predstava veka“! Uveren sam da slično misle svi koji su ga ozbiljno pratili. Zašto je sud grčevito izbegavao rekonstrukciju ubistva? Pre svega što bi posle nje mnogima bila začepljena usta! Sud je bežao od rekonstrukcije kao đavo od krsta zato što je i sudijama bilo jasno da rekonstrukcija ruši zvaničnu optužnicu! Da je vlast stvarno htela da rasvetli političku pozadinu ubistva Đinđića, istraga bi od starta krenula sasvim drugim pravcem! - rekao je ranije Legija.

Ivica Dačić

screenshoot/Youtube

Na pitanje ko je od tadašnjih lidera DOS-a sarađivao sa stranim obaveštajnim službama, rekao je:

- Problem je u tome što je 80 odsto tadašnjih lidera DOS-a bilo „na vezi“ sa nekom stranom službom. Manje bi zlo bilo da su svi bili na istoj vezi. Bio bi veći red. Ovako su samo pravili haos na ionako haotičnoj političkoj sceni Srbije - odgovorio je Legija u svom maniru i poručio da će se „još ćerati“.

Komentari (8)

Jony

31.05.2019 08:34

Ponovo formiranje crvenih beretki i šiptari imaju veliki problem

Dobi

31.05.2019 13:37

Mi u Vladi imamo zlikovce i kriminalce od 5-og Oktobra i nista se do sada nije promenilo, da smo stvarno drzava kao sto kazu lopurde i kriminalci koji nas predstavljaju u svetu vise od polovina njih bi sada robijala a ne bi bila u vrhu vlasti i jasila ovaj narod do unistenja.Najveci gadovi i psihijatrijski bolesnici vode ovu zemlju, to jednom treba da se zavrsi ako stvarno treba da postojimo kao narod.

vladan

31.05.2019 16:21

A hoce li dacic da Im peva

Kokorayko

31.05.2019 21:45

Hoće, izaći će na slobodu al za jedno 25-30 godina i ako budu živi,naravno.

sveta

01.06.2019 10:06

Tvoj klijent Zvezdan Jovanovic je priznao delo.

Robert

01.06.2019 10:56

Seselju zlocincu, zato si isao legiji u posetu, kako bi ga pustili za ubistvo? Sram vas bilo ko samo pomisli takve da pusta iz zatvora. Za to je dozivotna robija, i nista vise. Bez puca ,ocigledno da nema nista od srbije.

lele&lele

04.06.2019 07:24

Cuj ovoga, advokatise umesto da je osudjen za saucesce u ubistvu. I njegov shef. Zvezdan priznao, odveo do sakrivene puske, pred kamerom pokazivao upucavanje snajpera, odveo do krecane gde je nadjeno par kostiju Stambolica, jos stotinak ubistava. Rasvetliti ulogu Nalica!

lele&lele

04.06.2019 07:29

Ulemek ni dan nije bio legionar! Ima sipku u nogi. A kroz prozor gledao egzercir, par dana, dok je cekao da bude prebacen iz El Ajaca. Kod Arkana bio "žuna" - obican vojnik, a naprasno postao, bez dana obuke vojne ili policijske, "pukovnik". Da, ima pozadine nerasvetljene, ali za jos desetak osuda, neki su mrtvi, kao Brana Crncevic, Bora Mikelic...