Kokain
profimedia
Kokain

profimedia

Kokain, Foto: profimedia

Kako saznajemo, Nešić je u sredu smešten u zatvor i tu će biti narednih osam godina.

Nešić je uhapšen u Brazilu 2011. u akciji "Niva" brazilske federalne policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pod okriljem američke DEA u kojoj je, kako je prvobitno saopšteno, priveden i Dejan Stojanović Keka. Međutim, naknadne provere se pokazale da među 34 privedenih nije bio vođe novobeogradskog klana, za kojim Srbija traga zbog teške krađe.

Kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Nešić tada je blokirano raspolaganje 31 objektom, a tu su i 15 luksuznih vozila i tri broda, u vrednosti oko 16 miliona dolara, kao i četiri firme - za bušenje blokova i izvoz mermera, turistička agencija "Kum turismo", agencija za konsalting i nekretnine.

Odmah posle njegovog hapšenja, Srbija je Brazilu poslala zahtev za izručenje, koji je, međutim, u leto 2013. godine Vrhovni sud Brazila odbacio uz obrazloženje da je "postupak zastareo".

Nešiću se u to vreme u Sao Paulu sudilo za organizovanje šverca 620 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranje oko dva miliona evra. Dve i po godine posle odbijanja zahteva za ekstradiciju, Brazil je Nešića izručio srpskom pravosuđu.

Za Nešićem su naše vlasti raspisale međunarodnu poternicu jer ga je Viši sud u Pirotu osudio na osam godina jer je 2001. organizovao šverc 24,5 kilograma heroina iz Bugarske namenjen tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske.

Dobar sa Miljanićem

Prema podacima srpskih obaveštajnih službi, Nešić i Stojanović su u Brazilu imali dva odvojena klana, čiji su se poslovi, ali i članovi, preplitali. Oni su se bavili kupovinom kokaina i heroina za potrebe drugih narko-bosova. I Darko Šarić je, navodno, koristio njihove usluge. Nešić je pre hapšenja bio veza sa južnoameričkim narko-kartelima i kokainom je snabdevao skoro sve srpske i crnogorske klanove, koji su drogu krijumčarili u Evropu. Osim Darka Šarića, sumnja se da mu je među važnijim klijentima bio i vođa grupe "Amerika" Mileta Miljanić Majk, jedan od najvećih dilera narkotika iz Južne Amerike, koji je uhapšen 2010. u Italiji zbog šverca kokaina.

Tada su uhapšeni njegovi saradnici Aleksandar Marinkov zvani Minge i Predrag Georgijev, koji su automobilom prošvercovali heroin, dok je Nešić uspeo da pobegne i izbegne hapšenje.

Utvrđeno je da je heroin nabavljao u Turskoj.

Nešić je uspeo da umakne iz Srbije, a sud u Pirotu ga je u odsustvu osudio na osam godina zatvora. Utočište je našao u Južnoj Americi, gde se uspeo na visoko mesto u narko-biznisu.

Osnovao je klan koji je delovao u saveznim brazilskim državama Sao Paulo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, kao i brazilskom delu Amazonije. Oni su, kako su ustanovile bezbednosne službe, drogom snabdevali klan "Amerika", kao i kriminalne grupe Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke.

Prema podacima brazilske policije, Šarić i Keka su bili samo zaposleni u klanu koji je formirao Goran Nešić Ciga!

On je u Južnoj Americi bio jedan od najvećih narko-bosova. Više od 10 godina bio je u Brazilu, gde je učvrstio pozicije. Njegov klan ima više od 100 ljudi!

Zato su Šarić i Keka za njega bili mnogo manji igrači. I oni se terete da su radili sa velikim količinama narkotika i novca, ali ni izbliza nisu bili tako visoko pozicionirani u toj hijerarhiji kao Nešić. Navodno je Šarića i Keku nazivao slugama, često ih ponižavao i tako im jasno stavljao do znanja ko je gazda.

Od vila do broda

Nakon hapšenja Gorana Nešića i njegove grupe, policija je od njih privremeno oduzela 31 objekat (vile i luksuzne stanove), 15 luksuznih automobila i tri broda. Brazilski mediji su za Nešićevu kuću pisali da je prava tvrđava, da je okružena gvozdenom ogradom kroz koju je puštena struja i brojnim kamerama. Iz njegove vile policajci su odneli šest plazma televizora, 18 dokumenata i umetnička dela čija vrednost još nije procenjena i za koje se pretpostavlja da su kupljena novcem od šverca droge. U kući nisu pronađeni narkotici i oružje.

 

 

Komentari (2)

nedjo

28.01.2018 18:10

vrlo interesantan gospodin

život

28.01.2018 19:06

Trebalo bi da odlezi kaznu do poslednjeg dana