policija, potraga, šuma
Alo!
policija, potraga, šuma

Alo!

Foto: Alo!

- Supruga je sedela na mestu suvozača, a dete je bilo na zadnjem sedištu. Jordan je pevušio pesmicu u kolima dok su se vozili pored mesta Aleksandrovo. Odjednom je počeo da koči, ali sudar nije mogao da izbegne. Udarac ih je zatresao. "Tata", povikao je dečak sa zadnjeg sedišta. Pogledali su se, svi u kolima su bili dobro, automobil je, čini se, samo malo ugruvan. Vozač iz auta koji ih je udario je otvorio vrata. Bio je to Josip. Krenuo je ka njima. Jordan je rekao ženi i detetu da izađu napolje da pregledaju štetu zajedno. Jordan je zagledao haubu, Josip mu se približio teškim korakom, izvadio je pištolj, pucao mu u glavu, seo u automobil i nastavio dalje. Supruga i dete su nemo gledali u mrtvog Jordana, oblivenog krvlju.

 

Ovako bi mogao da izgleda početak horor filma, ali ne, ovo bi mogla da bude jedna scena iz sredine niza zverskih ubistava koja je pre 25 godina počinio Josip Vujić, Srbin čijim su imenom mađarski mediji ovih dana ponovo uzburkali tamošnju javnost.

Krvavi pohod Josipa Vujića počeo je u Vojvodini, a nastavio se u Mađarskoj, ostavljajući iza sebe devet beživotnih tela.

Prvo mesto zločina: Selo Pačir

Na putu između Bajmoka i Stare Moravice smešteno je selo za koje pre ovog krvavog pira retko ko da je čuo. Pačir, s jedva 2.500 stanovnika. Josip je upravo u ovom uspavanom seocetu na severu Bačke prvi put okrvavio svoje ruke. Na spavanju je ubio i opljačkao Veru Mašić, seosku medicinsku sestru.

Drugo mesto zločina: Subotica

Nakon toga je otišao u Suboticu, gde je zatražio od taksiste Zorana Budimčevića da ga vozi na nekoliko lokacija. Kada mu više nije trebao, pisali su mediji, hladnokrvno ga je ubio na periferiji grada.

Zatim je pronašao drugog taksistu, bio je to Milan Vukelić.

Ubio ga je, izbacio leš iz auta i nastavio da se vozi ka Bajmoku.

Tada je policija već bila alarmirana i u stanju pripravnosti u Vojvodini. Sva mesta su bila pod barikadama. Ali to nije pomoglo. Ubica je bio korak ispred.

Treće mesto zločina: Aleksandrovo

Prema pisanju medija, nedaleko od naselja Aleksandrovo imao je lakši sudar sa Makedoncem Jordanom Stojanovićem. Nakon sudara, Vujić i Stojanović izašli su iz svojih kola. Vujić je, bez ijedne reči ubio nesrećnog Makedonca pucajući mu iz pištolja u glavu, naočigled njegove žene i maloletnog sina.

Zatim je seo u svoj automobil i nastavio dalje.

Četvrto mesto zločina: Bajmok

Josip stiže u Bajamok, tu sekirom ubija i pljačka dve starice, sestre Nedeljku i Mariju Tomić, a potom u razmaku od nekoliko dana na isti način presuđuje i bračnom paru Savi i Ani Vukelić. Zbog ovih užasnih zločina je i dobio nadimak "Joso sekira".

Peto mesto zločina: Viljan, Mađarska

Vujić je konačno uhapšen, međutim, uspeva da pobegne policiji prilikom sprovođenja od zatvora (o ovome, nažalost, nema detaljnijih informacija) do suda i tada beži u Mađarsku gde su ga, prema pisanju medija, čekali žena i dete.

Policija

Alo / Vladimir Marković

Policija, Foto: Alo / Vladimir Marković

- Pukovnik Mihali Ernies rekao je da je 30-godišnji Srbin u utorak, 28. marta, iza osam sati, seo u taksi kojim je upravljao Janoš Erlih i odvezao ga u Viljan. Ubrzo je taksisti rekao da zaustavi automobil, uperio mu je svoj pištolj u glavu, tražeći novac, a kada se taksista okrenuo, pucao mu je u potiljak. Gurnuo je leš u jarak i uzeo dvadeset hiljada forinti - pisali su tada mađarski mediji.

Sledećeg dana, u sredu uveče, policajci su ga priveli, a pretresom kuće pronađene su i puška i pištolj, za koji je ustanovljeno da je korišćen u ubistvu taksiste, budući da je čaura ostala u vozilu.

Zašto baš Mađarska?

Vujići su zatražili azil u Mađarskoj krajem 1993. i - dobili ga. Dobio je dozvolu boravka kako bi ponovo bio sa svojom malom ćerkom i tada trudnom suprugom, radi spajanja porodice.

Hapšenje u Mađarskoj, izručenje Srbiji

Mađarska policija ga je uhapsila u izbegličkom kampu nedaleko od mesta Baja i tada je osuđen na 20 godina zatvora. Nakon odsluženih 15 godina u zatvoru u Kečkemetu, 2010. godine izručen je Srbiji.

Kazna u Srbiji ukinuta, ali...

U Srbiji je 1997. u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu, međutim, ta presuda je ukinuta. U novembru 2010. godine osuđen je na 40 godina zatvora.