Jasmina Dimitrijević
Printscreen/Youtube
Jasmina Dimitrijević

Printscreen/Youtube

Jasmina Dimitrijević, Foto: Printscreen/Youtube

Moj sin je živ. Ne verujem u zvaničnu verziju lekara da je usled komplikacija, obmotavanja pupčane vrpce oko glave bebe, moje dete mrtvorođeno. Zato sam Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu podnela krivičnu prijavu 18. novembra ove godine protiv N. N. lica jer osnovano sumnjam da su u sprezi i saizvršilaštvu oteli moju bebu muškog pola na po rođenju 29. juna 1990. godine.

Govori ovako Kruševljanka Jasmina Dimitrijević (48) koja za svojim detetom traga gotovo tri decenije. Sumnje su postale sve jače kada je, kako kaže, čitala svedočenja drugih žena koje takođe tragaju za svojom decom.

- Činilo mi se kao da su to moje reči. Mnoge su stvari bile nelogične. Mesec dana nakon rođenja navodno mrtve bebe, nama je stigao poziv za vakcinaciju. U službi dečje zaštite, suprugu su predočili da se dete u njihovim kompjuterima vodi kao živo, ali bezimeno. Na otpusnoj listi koju sam dobila piše da sam porođena vakuumom, što nije tačno. Na istoj listi stoji stvarni datum porođaja - 29. jun, dok sam se po matičnim spisima porodila 26. juna.

Majka i beba

Youtube/Printscreen

Majka i beba, Foto: Youtube/Printscreen

Ona ukazuje i da je sporna kilaža bebe. U otpusnoj listi, ukazuje nam, piše da je beba bila teška 3.950, a u matičnoj evidenciji 3.250 grama. Kada je 1992. donosila na svet svoju drugu bebu, ćerku Danicu, usmeno joj je saopšteno da nema nikakvih podataka o prvom porođaju. U tih nekoliko dana koliko je boravila u bolnici, porodilje su pričale da je rođeno pet mrtvih dečaka.

- Znam vrlo dobro kada sam se porodila, jer su bolovi krenuli dan ranije, na Vidovdan, 28. juna - kaže Jasmina Dimitrijević.

- Nikakvih problema tokom trudnoće nije bilo, osim pritiska, zbog čega sam i primljena nešto ranije. Oko 19 sati sam bila na porođajnom stolu, gde mi je rečeno da je došlo do komplikacija, da se slabo čuju otkucaji srca deteta i gde su me bez porađanja držali još tri sata. Dobila sam i indukciju za napon. Sećam se da su mi stavili praznu bocu sa kiseonikom i da je prava sreća što je krenuo porođaj, jer bih se ugušila.

Jasmina ukazuje da je bila pod sedativima, ali da se svega dobro seća. Nakon porođaja, svedoči da nije čula plač bebe. Posle izvesnog vremena su joj saopštili da je dete mrtvo.

- Insistirala sam da vidim bebu, na kraju su uz pokušaje da me razuvere, ipak pristali - nastavlja Jasmina.

- Delovala je kao da nije živa, ali nije bila modra. Izašla sam iz bolnice na lični zahtev. Imala sam tada 18,5 godina i nisam i pored svih tih čudnih stvari odmah posumnjala.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Dve godine kasnije Jasmina je dobila ćerku, a 1994. i sina Nikolu. Jasmini je kaže cilj da sazna istinu, da cela porodica upozna svog sina i brata.

Pre godinu dana, Dimitrijevići su došli do fotografije na kojoj je jedan mladić, kako svedoči Jasmina, neverovatne sličnosti sa njihovim sinom, Nikolom. Objavili su je na "Fejsbuku" u nadi da će se ta osoba javiti ili da će im se obratiti neko ko ima informacije u vezi s tim momkom. Pre nekoliko dana Jasmina je dobila poruku u kojoj se navodi mogući identitet.

- Tu fotografiju je napravio drug mog sina u Beogradu, u kafiću i poslao mu je sliku uz komentar: što si se uobrazio, pa se ne javljaš - kaže Jasmina.

- Sin je u tom trenutku bio kod nas, u Zagrebu, gde godinama živimo. Kada sam objavila tu fotografiju, mnogi prijatelji su mi se javili zabrinuti, jer su prvo pomislili da nešto nije u redu sa mojim sinom, toliko je velika sličnost.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nema beleške o smrti

Radiša Pavlović, predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i član Vladine Komisije za ispitivanje i postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji, kaže da je otpusna lista Jasmine Dimitrijević falsifikovana:

- Od 200 istraga koliko ih vodimo u Srbiji, u mnogima smo registrovali upotrebu dolantina i oksitocina. Upotreba u većim dozama, kako su nam predočili neki stručnjaci, može da izazove efekat da beba izgleda kao da nije živa. Zasad smo podneli zahtev za uvid u kompletnu bolničku dokumentaciju, napravljen je uvid u originalne matične knjige, na izvodu se jasno vidi da ne postoji nikakva zabeleška o smrti i da se po izvodu i po knjigama to dete vodi kao živo.

Matične knjige

Jasmina je nedavno uz podršku Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" zatražila i uvid u zvanične bolničke spise iz tog perioda. Informacije je potražila i u matičnim knjigama.