Ćerki i otac i majka: Zoran i Jana Marjanović
Dejan Briza
Ćerki i otac i majka: Zoran i Jana Marjanović

Dejan Briza

Ćerki i otac i majka: Zoran i Jana Marjanović, Foto: Dejan Briza

Iskaz male Jane, kako saznajemo, mogao bi u potpunosti da promeni tok istrage i omogući Zoranu Marjanoviću da se nađe na slobodi. 

Advokat: Očekujem Zorana na slobodi

Veljko Delibašić, jedan od branilaca Zorana Marjanovića, kaže za „Alo!“ da je Jana potvrdila odbranu svog oca i da bi tužilaštvo trebalo da odustane od daljeg krivičnog gonjenja.

- Ako bi se držali zakona, oni bi morali da odustanu od gonjenja i da Zorana puste iz pritvora. Imajući u vidu da je sud i bez ovog alibija odbio da potvrdi optužnicu, jedino pravedno i zakonito rešenje jeste da tužilaštvo odustane od daljeg gonjenja. Očekujemo da se Zoran nađe na slobodi - rekao je Delibašić.

Jana je juče u zgradu Višeg tužilaštva u Beogradu došla u pratnji svog strica Miloša i strine Milice, a saslušana je u posebnoj prostoriji kao osetljiv svedok, jer je kao dete svedočila u istrazi koja se vodi protiv njenog oca za ubistva majke.

- Jana je saslušana u prisustvu psihologa i socijalnog radnika, dok su advokati bili u drugoj prostoriji. Tužilac je devojčici postavio desetak pitanja o danu kada je sa majkom i ocem otišla na nasip Crvenka u Borči - kaže naš izvor i dodaje da je tužilac petnaestak minuta ispitivao Janu.

Kako saznajemo, tužilac se uverio da je Jana spremna i sposobna da svedoči, da priča povezano, razumljivo i da nije sklona izmišljanju. Postavio joj je pitanja na koja je dala jasne odgovore.

- Jana je rekla da je došla na nasip sa mamom i tatom i da je mama otišla da trči, a da je ona ostala da se igra sa tatom. Dodala je da su u jednom trenutku izgubili Jelenu iz vida, navodeći: „Nismo videli mamu od žbunja i trave“ - kaže naš sagovornik i dodaje:

Optužnica vraćena na dopunu

Više javno tužilaštvo je u februaru ove godine podiglo optužnicu protiv Zorana Marjanovića, kojom ga tereti da je 2. aprila 2016. u kanalu na nasipu Crvenka u Borči, između 16.49 i 17.30 ubio svoju suprugu. Prema optužnici, koju sud još nije potvrdio, Zoran je sa suprugom i ćerkom otišao na nasip, a u jednom trenutku se nakratko odvojio od ćerke, koju je ostavio samu, otišao do kanala, gde je suprugu usmrtio udarcima tupim predmetom u glavu, i vratio se kod ćerke.

- Mala Jana je objasnila da su ona i Zoran zajedno krenuli da traže Jelenu i da je tatu maltene neprekidno držala za ruku. Kada nisu uspeli da je pronađu, Zoran je otišao u policiju. Dete je reklo da je Zoran nijednog trenutka nije ostavio samu na nasipu - objasnio je naš sagovornik.

Kako saznajemo, tužilaštvo posle Janinog svedočenja treba da odluči da li će dopuniti i ponovo podići optužnicu protiv Marjanovića ili će odustati od krivičnog gonjenja.

- Janino saslušanje je usledilo jer je Viši sud u Beogradu, u martu ove godine, vratio optužnicu protiv Zorana na dopunu i naložio da se devojčica ispita kao svedok. Pre svedočenja urađeno je njeno psihijatrijsko veštačenje, kojim je utvrđeno da je sposobna da svedoči - objašnjava naš sagovornik i napominje da je odbrana Zorana Marjanovića insistirala da Jana bude saslušana kao svedok u istrazi, pošto je ona praktično jedina osoba koja je 2. aprila 2016. u vreme kada je Jelena nestala bila na mestu zločina. 

Zoran Marjanović uhapšen je 15. septembra 2017, od kada se nalazi u pritvoru.

Činjenice

- 2 meseca čekalo se na saslušanje Jane Marjanović

- 15 minuta tužilac ispitivao Janu

- 10 pitanja tužilac postavio Jani

Bila stidljiva, ali pribrana

Advokat Stefan Jokić, jedan od branilaca Zorana Marjanovića, izjavio je juče za „Alo!“ da je mala Jana bila malo stidljiva na saslušanju, ali da je pribrano odgovarala na pitanja tužioca.

- Jana je direktni očevidac i s obzirom na to da je rekla da se nije odvajala od svog oca, nema razloga da on više boravi u pritvoru. Iz svega proizlazi da je Zoran bez razloga 10 meseci u pritvoru i da mora da bude pušten na slobodu, što ćemo zahtevati - rekao je Jokić i dodao da Zoran nije prisustvovao saslušanju, kao i da je tužilac bio veoma pažljiv prilikom ispitivanja, a psiholog je nadgledao saslušanje. D. Ć.

 

Komentari (12)

zagon

22.06.2018 11:04

Bravo lisen sumnje nakon sto je malo dete svedocilo --dete koje je dve godine slusalo samo ono sto joj je otac govorio---bravo za te detinjaste istrazitelje

Kik

22.06.2018 16:34

@zagon - Bas..otac brat majka..niko nije hteo da svedoci a dete tako malo moralo.. ne verujem da se seca detalja.

Igor

22.06.2018 11:09

Pustajte coveka vise napolje nesposobnjakovici jedni!

koje budalastine

22.06.2018 12:36

@Igor - Neka na miru jos neutralise par duznika i onda apsite, a dijete, maman i pape ce dati alibi.

realno

22.06.2018 12:17

Dete je reklo istinu,ona nije ubijena tada kada su setali nasipom....vec ranije....

pamcenje do mog

22.06.2018 12:34

Dete 2 god instruisano, a mozda se seca i detalja svog drugog rodjendana. Prics Vam je smijesna.

TANJA

22.06.2018 22:19

Ja sam oduvek govorila da Zoran nije ubio Jelenu.Slusala sam njene intrrvjue pre smrti,njegove izjave,izjave prijatelja...A onaj ko je citao sta novinari pisu morao je da veruje da je ubicu,jer su novinari bili jako uporni u tome da to dokazu.PRAVDA ZA ZORANA.MOLIM ALO DA OBJAVI.

Gorica

23.06.2018 23:51

@TANJA - TI TOLIKO GOVORIS NIJE ZORAN UBICA. PA ONDA SI TI KAD TOLIKO GARANTUJES DA ON NIJE UBICA. AJDE KAZI KOJE .OPET PLJUJES NOVINARE NOVINARI RADE SVOJ POSAO NISTA DRUGO. AVI POD HITNO NA POSMATRANJE VI NEDELUJETE NORMALNOM OSOBOM .TO SE VIDI IZ VASIH KOMENTARA.

NIKOLA

22.06.2018 22:20

Kakvi su ti pet advokata? Da traze da dete svedoci sto detetu u mozak ugradito samo sto kazu u kuci. Advokati njega nemogu izvuci iz zatvora pa se vade na dete.

sremica

22.06.2018 23:34

Sram vas bilo.Kako moze najblizi srodnik da svedoci,od kada se to racuna.Dete istraumirano da raste sa ispovestima o majci,ne ocekujete da na osnovu detenje izjave oca strpate nanrobiju i napravite jos vecu tragediju za dete.Kome to ide u prilog,vama a detetu na stetu da zacrnite sudbinu deteta.To je nepravda.Pustite dete na miru sta je podsecate na tragediju to je bolno,mame nema a vi svakim gestom terate da dete misli na najgore sta mu se desilo.

Gorica

24.06.2018 13:38

@sremica - Sram da ih bude od ovi 5 advokata podturaju dete da svedoci a stari nisu hteli da svedoce. Zasto nisu svedocili majka otac i brat?Zato sto su saucesnici zato nisu svedocili sram ih bilo.

Lana

23.06.2018 06:22

A sta je bilo sa onim detaljem da je mami dala cuclu , a mama njoj kacket .. Koji je , gle cuda , nadjen pored mesta gde je navodno ubijena Jelena ( citaj - bacena u noci u kanal ) .... e , milicijo !!! eee , tuzilastvo !!!